Het is weer een spannende tijd voor veel jonge voetbaltalenten die bij een BVO spelen: de tijd van de POP-gesprekken, waar meestal de beslissing of je kind wel of niet mag blijven aan verbonden is. Blijdschap volgt uiteraard bij een positieve beslissing, verdriet bij een negatieve: daar gaat de droom om profvoetballer te worden!
Wat nu?
Daar sta je dan als ouder, zelf mogelijk ook behoorlijk teleurgesteld, want ook jouw/jullie droom valt in duigen. Jullie hebben misschien nog enkele adviezen meegekregen, misschien ook niet, laat staan dat er sprake is van enige verdere begeleiding. Niet dat dit nou perse noodzakelijk is, want het gaat hier om een soort mini-rouwproces, ofwel verdriet dat na een tijdje wel minder zal worden en waar jullie kind waarschijnlijk niet blijvends aan over zal houden. Een liefhebbend ouderstel kan dit prima zelf handelen!
Dat er teleurstelling is, is logisch. Het zou raar zijn als dat niet het geval zou zijn. Dus laat als ouder ruimte voor de teleurstelling en verdriet van jullie kind, toon begrip en beur hem/haar op door het eens extra te verwennen of iets leuks samen te gaan doen. Hierbij dien je er voor op te passen dat je als ouder (s) jouw/jullie mogelijke eigen teleurstelling niet meegeeft aan je kind. Naast zijn eigen teleurstelling zou dit nog eens extra druk en verdriet met zich mee kunnen brengen, omdat het kind voelt dat het tekort schiet in jullie ogen.
Afvallen bij een BVO is part of the deal, ofwel, het hoort bij topsport, maar het hoeft niet te betekenen dat het hiermee over is of dat de droom vergeten kan worden! Net zoals er veel voorbeelden zijn van grote talenten bij BVO’s die uiteindelijk het betaalde voetbal niet halen, zijn er zijn talloze voorbeelden van voetballers die in hun jeugdjaren weggestuurd werden bij een BVO, maar die later via een omweg toch nog profvoetballer zijn geworden. Of via een andere BVO, of via een club op een lager niveau, waar ze beter tot hun recht blijken te komen of een trainer tegen komen die het wel in hen ziet zitten.
Er zijn vele factoren die in zo’n proces een rol kunnen spelen, maar de allerbelangrijkste is toch wel dat een voetbaltalent (en zijn ouders!) zich niet teveel van de wijs laat brengen, plezier in het spelletje houdt en vooral: doorgaat! Dus, ga op zoek (al dan niet op advies van de BVO) naar een club in de buurt met een goede jeugdopleiding, mogelijk een treetje lager, en motiveer je kind om door te blijven gaan met wat hij het leukste vindt in zijn leven, namelijk voetballen. Houdt hem voor dat zijn droom een hele moeilijke is en dat afvallen daarbij kan gebeuren, maar dat dit niet het einde van zijn droom hoeft te betekenen. Het belangrijkste is dat ie zich blijft focussen op het plezier in het voetbal en er mee doorgaat. Ondersteun en motiveer je kind positief, wie weet wat er dan in de toekomst nog kan gebeuren. En anders heeft hij (en jullie) een mooie en leerzame ervaring gehad!
In het kort hierbij de adviezen op een rijtje:
– Laat ruimte voor de teleurstelling en verdriet
– Houd eventuele eigen teleurstelling weg van jullie kind
– Geef je kind een nieuw perspectief (afvallen hoeft niet het einde van de droom te betekenen, het is een tegenslag waar elke topsporter mee te maken kan krijgen)
– Zorg er voor dat ie plezier houdt in voetbal en ermee doorgaat!
Lees ook:
Veel-jeugdvoetballers-gaan-door-diep-dal-na-de-afwijzing-door-een-profclub
Quincy-Promes-Na-Ajax-was-ik-het-geloof-in-mezelf-kwijtgeraakt-ik-wilde-stoppen