fbpx

Hoe Kobe Bryant een alter-ego The Black Mamba creëerde om mentaal nog veel sterker te worden

Sporters die mentaal sterk zijn beschikken over het vermogen om ook de allerbeste versie van zichzelf te zijn onder omstandigheden die (1) stressvol zijn, zoals bij prestatiedruk, toenemende spanning, en tegenslag; (2) suboptimaal zijn, zoals bij vermoeidheid, pijntjes, en weerstand; (3) afleidend zijn, zoals een kritisch publiek, lawaai, en negatieve gedachten. Om met dit soort omstandigheden om te gaan creëerde Kobe Bryant een alter-ego: The Black Mamba, en werd zodoende mentaal nog veel sterker.

Momenteel hebben we te maken met een wereldwijde COVID-19 (Corona) pandemie. Om dit virus te bestrijden, zijn door de overheid ingrijpende maatregelen genomen waarmee iedereen moet leren omgaan. Er wordt momenteel, anders gezegd, een sterk beroep gedaan op onze mentale weerbaarheid en veerkracht. De omstandigheden zijn stressvol (dreiging op besmetting en overbelaste zorginstellingen), suboptimaal (we moeten allerlei concessies doen aan ons levenspatroon), en afleidend (werken, leren en studeren onder ongewenste, nieuwe en onrustige omstandigheden). 

Hoe worden en blijven we mentaal sterk onder zulke moeilijke omstandigheden? Wat kunnen topsporters, experts in mentale kracht, ons leren? 

Wijlen Kobe Bryant, vijfvoudig NBA kampioen, is zo’n topsporter die ons kan inspireren via zijn legacy. Deze legendarische Amerikaanse basketballer, ook wel The Black Mamba genoemd, kwam op 26 januari 2020, op 41-jarige leeftijd, om het leven door een helicoptercrash. Kobe’s mentale kracht kan worden geïllustreerd aan de hand van de drie typen aversieve omstandigheden die het kaf van het koren scheiden, namelijk omstandigheden die (1) stressvol, (2) suboptimaal, en (3) afleidend zijn.  

Dit artikel is eerder gepubliceerd op het SportScience.blog van Nico W. Van Yperen – Hoogleraar Sport Psychologie. Lees hier het artikel verder.

 

Kijk hier verder voor andere artikelen op (mentaal) voetbalgebied.