fbpx

Veel topsportouders weten het zeker: sport is oorlog

Duizenden kinderen worden in Nederland opgeleid voor topsport. Lang niet allemaal zijn ze er geschikt voor. In hun begeleiding schort het aan pedagogische vaardigheden bij de coaches. En topsportouders leiden vaak aan ‘het Michels-syndroom’ waarin sport ‘oorlog’ is. Dat is het juist níet.

Trouw, John Graat, 12 november 2020

Ze dromen van een geslaagd leven als topsporter en trainen soms twintig tot dertig uur per week om de nieuwe Epke, Dafne, Memphis of Lieke te worden. Heel veel topsportkinderen halen die top nooit. Ondanks hun fanatieke trainers en coaches, of misschien wel dankzij die begeleiders?

Topsport op jonge leeftijd heeft schaduwkanten. Schelden, intimidatie, pesten, fysieke uitbuiting en mishandeling blijken geen misstanden die exclusief voor het turnen gelden. Het klimaat is voor kinderen in andere sporten ook lang niet altijd veilig. Dat werd ook duidelijk in het onderzoek dat sportkoepel NOCNSF vorige week presenteerde. Topsportkinderen lopen extra gevaar, of ervaren hun omgeving als onveilig. Niet elk getalenteerd kind kan tegen de druk die de omgeving – coaches, trainers, ouders – uitoefent, niet elk kind is geschikt voor topsport.

 

Lees hier het artikel verder