fbpx

Timo Letschert investeert in zichzelf via krachttraining en dieet: “Voetbal is een way of life”, zegt Ten Hag altijd. Dat ben ik gaan inzien’

Dit jaar verscheen uit het niets Timo Letschert. Een ijshockeyverschijning op voetbalschoenen.
Voetbal International
Wie vorig jaar had voorspeld dat jij als neo-international de bekerfinale zou spelen, was voor gek verklaard.

‘Zelfs mijn vriendin dacht dat ik een grap maakte, ze geloofde het pas toen het in de media kwam. Op de dag van de selectie kwam de trainer naar me toe en vertelde dat ik bij het Nederlands elftal zat. Dat was wel even emotioneel. Niet dat ik huilde, maar een brok in mijn keel had ik wel. Een mooie bekroning op het beste seizoen uit mijn carrière.
 
Na een moeizame opstartfase in de Eredivisie, ben je dit seizoen doorgebroken. Waarom juist nu?
“Voetbal is een way of life”, zegt Ten Hag altijd. Dat ben ik gaan inzien. Ik heb in mezelf geïnvesteerd. Al tijdens de zomervakantie bikkelde ik vier keer per week met Patrick Willems, een personal coach uit Amsterdam die ook traint met Mitchell Dijks. Iemand die veel aandacht besteedt aan benen, romp en bovenlijf. Kilo’s spiermassa vlogen eraan. Na de krachttrainingen en coördinatie-oefeningen jaagt hij je de sintelbaan op om sprintjes te trekken, want het is natuurlijk wel de bedoeling om de kracht om te zetten in explosiviteit. Soms dacht ik dat ik zou flauwvallen. Alle drie zijn we uitslovertjes, Willems, Dijks en ik. Als de ene 80 herhalingen deed, wilde de andere er 81 doen. Ik ga effe naar de wc jongens, zei ik op zeker moment. Kotsmisselijk was ik, maar ik had wel de basis gelegd voor mijn beste seizoen.’

‘De reguliere voetbaltraining stelt qua fysieke belasting weinig voor en is eigenlijk heel makkelijk door te komen. Liever werk ik op kantoortijden. Na de lunch pak ik een dubbele espresso en dan ga ik in het krachthonk als een raket. Nooit ben ik voor zes uur thuis. De materiaalman van FC Utrecht wordt gek van me, omdat hij altijd op mij moeten wachten. Maar als ik een dag oversla, voel ik me rusteloos en slap.
 
Dat komt ook door de manier waarop Ten Hag en Dick van Burik, mijn zaakwaarnemer, me hebben geprikkeld. We hebben gesprekken gehad waarin ze uitlegden dat FC Utrecht niet mijn eindstation hoeft te zijn en dat ik alles in huis heb om de stap naar de top te maken. En dat individuele oefeningen en voeding daarin een rol spelen. Goede en de juiste hoeveelheid koolhydraten eten in verhouding tot vetten en eitwitten. Kip en witte vis dus,vette zooi als varkensvlees niet meer. Als sporter hoor je dat eigenlijk gewoon te weten, maar ik ben me er pas sinds kort bewuster van geworden. Geen cola en Cool Best-troep drinken waar je moddervet van wordt, maar alleen water en spa rood. Ik zal me moeten onderscheiden als verdediger. Verdedigers die ook fysiek indruk maken, zijn zeldzamer. Met investeringen in mijn lijf hoop ik met kracht en agressiviteit het verschil te maken.’