fbpx

Luciano Narsingh na gemiste penalty: ‘Ik moet niet bezig zijn met falen, maar met slagen’

De naam van Luciano Narsingh zal voor eeuwig aan de uitschakeling verbonden blijven. Hij trof tijdens de strafschoppenserie als enige het aluminium in plaats van het doelnet. Daardoor strandde PSV in de Champions League. Luciano Narsingh herpakte zich razendsnel en scoorde voor Oranje. ‘Ik heb veel steun gehad van grote spelers.’
 
Er hebben spelers voor minder dramatisch, sportief leed een inzinking gekend. Maar Narsingh herstelde zich even snel als zijn benen hem voortstuwen. Hij loodste vorige week, in eendrachtige samenwerking met Vincent Janssen, Oranje langs Engeland op Wembley. De flankaanvaller forceerde de door Janssen benutte strafschop en tikte daarna op aangeven van de AZ-spits de 1-2 binnen. Zaterdag was Narsingh de gevaarlijkste PSV’er en scoorde hij wederom. Het PSV-vak scandeerde zijn naam. ‘Ik denk niet dat de jonge Luciano dit zo zou kunnen omdraaien’, begint Narsingh aan een openhartige zelfanalyse.

 
Zijn seizoen kende nog meer hobbels. Hij kampte voor de winterstop met een blessure en een lichte vormcrisis die leidde tot een fluitconcert van diezelfde PSV-fans toen hij gewisseld werd. ‘Oké, het helpt je niet, dat fluiten. Maar ik zoek de schuld liever bij mezelf.’ Hij erkent een ‘moeilijke periode’ te hebben gehad. ‘Als het bij mij in mijn hoofd gaat zitten, ga ik twijfelen. Dan denk ik te veel na. Dat is altijd zo geweest. ‘
 
Narsingh sprak veel met zijn coach Phillip Cocu. ‘Hij heeft me ook met mensen laten praten die me weer op het juiste spoor kregen. Ik moet in mijn focus blijven, bepaalde dingen gewoon blijven uitvoeren. Als buitenspeler moet je risico’s nemen, anders bereik je nooit iets. Dus ik moet proberen langs die back te blíjven gaan, ook al lukt het een paar keer niet. Ik moet niet bezig zijn met falen, maar met slagen.’

Toch zat de gemiste strafschop nog wel even in zijn hoofd. ‘Man, ik kon er niet van slapen. Dat beeld van die bal die op de lat gaat, bleef door mijn hoofd malen. Maar ik heb veel steun gehad van grote spelers. Ruud van Nistelrooij stuurde me meteen een bericht. Bij het Nederlands elftal hebben we langer gesproken. Hij vertelde me dat er veel grote spelers een belangrijke strafschop hebben gemist. Dat het ’t meest over je zegt hoe je het na zo’n teleurstelling oppakt.’

De Amsterdammer is een veel zachtaardiger type dan menigeen denkt. Wás hij maar wat ongeïnteresseerder, hád hij meer iets van het aangeboren zelfvertrouwen van zijn oude ploegmaat Memphis Depay, wenst hij wel eens. ‘Zelfs nu Memphis een moeilijke fase heeft in zijn loopbaan, heeft hij niets aan vertrouwen verloren, zo zag ik bij Oranje. Daarin is hij een voorbeeld voor mij. Maar… iedereen bewandelt zijn eigen pad.’