fbpx

Sportpsychologisch onderzoek: hoe een keeper de penaltynemer kan beïnvloeden

Zaken als stress, druk en een gebrek aan oefening maken dat lang niet elke strafschop ook een doelpunt wordt. Daarbij komt, zo meent onderzoeker John van der Kamp op basis van onderzoek dat hij heeft uitgevoerd, dat de keeper de mogelijkheid heeft om de penaltynemer te beïnvloeden.
 
 
 
Strategie bepalen
John van der Kamp: “Het wordt algemeen aangenomen dat een keeper zich bij een strafschop zo groot mogelijk moeten maken, omdat de nemer zich dan geïntimideerd voelt. De opvatting van groter maken gaat echter niet altijd op, Het ligt er namelijk maar net aan wat voor soort penaltyschutter je tegenover je hebt: er zijn spelers die heel precies kunnen mikken, die dus een bal dicht tegen de paal en buiten het bereik van de keeper kunnen schieten. Maar er zijn ook spelers die vooral hard en minder nauwkeuring inschieten.”
 
Volgens John van der Kamp zal een keeper eerst moeten bepalen welk type penaltynemer hij tegenover zich heeft om zijn strategie te bepalen. Hierbij zijn er twee opties: Wil je de kans vergroten dat iemand dichterbij jou als keeper schiet? In dat geval moet je jezelf kleiner maken, door je handen schuin naar beneden te houden (C). Als je de kans wil vergroten dat iemand naast of over schiet moet je je groot maken en je armen schuin omhoog houden (B).
 
Aandacht trekken
John van der Kamp: “Des te meer aandacht de schutter heeft voor de keeper, des te groter de kans is dat de schutter mist. Bij ‘mik’-taken is kijken namelijk heel belangrijk: je mikt waar je kijkt. Als de keeper de aandacht van de schutter trekt, kijkt laatstgenoemde meer naar de keeper. Hoe meer hij naar de keeper kijkt, hoe dichter hij bij de keeper zal mikken.
 
Een mooi voorbeeld hiervan is keeper Jerzey Dudek, die in de Champions League finale van 2005 zijn club Liverpool de winst tegen AC Milan bezorgde. Dudek beweegt en zwaait met zijn armen, in de hoop dat de spelers van AC Milan meer aandacht voor hem dan voor de bal hebben.”