fbpx

De lessen van Hakim Ziyech: zelfbeheersing en wat er voor nodig is een profvoetballer te worden

Hakim Ziyech was afgelopen vrijdag de grote man bij sc Heerenveen – RKC Waalwijk. In gesprek met Voetbal International laat de middenvelder laat weten dat zijn talent op de pleintjes is gevormd en dat hij dag en nacht met de bal bezig was.

“We voetbalden altijd. Ik ging iedere dag een half uur eerder naar school, de bal mee en voetballen. In de pauze voetbalden we en thuis was het even wat drinken, eten en de straat weer op om te voetballen. Ik mocht als enige met de grote jongens meedoen. Ik was een soort attractie, ze moesten altijd vreselijk lachen als ik een oudere jongen door de benen speelde”, herinnert de middenvelder zich. “Het pleintjesvoetbal heeft me als voetballer enorm gevormd.”
Zelfbeheersing De doorbraak van Ziyech liet even op zich wachten, omdat hij in het verleden wel eens moeite had met zijn zelfbeheersing. “Op het veld was ik altijd bezig met de tegenstanders en de scheidsrechter. Er hoefde maar iets te gebeuren en ik ontspoorde. Ik heb van huis uit meegekregen dat je nooit over je heen moet laten lopen, het maakt niet uit wie er voor je staat. Maar in het voetbal moet je heel vaak dingen accepteren, ook als het onrechtvaardig is.”
 
Dat bleek vorige week toen scheidsrechter Kamphuis een complete offday had. Waar trainer van Basten werd weggestuurd wegens commentaar op de leiding, wist Ziyech zijn woede uitstekend te kanaliseren en bleef de rust zelve. “Dat was ook een behoorlijke overwinning op mezelf, en een teken dat ik weer stappen heb gemaakt”, aldus de aanvallende middenvelder.
Keuzes maken om profvoetballer te zijn Ziyech beseft ook steeds beter wat het inhoudt om profvoetballer te zijn. Bij Heerenveen hebben ze lang getwijfeld of het talent wel het juiste karakter had voor een leven als prof. “Ik kan dat wel begrijpen. Ik dacht er ook te makkelijk over. Voetbal is meer dan goed kunnen voetballen. Ik zal fysiek sterker moeten worden, goed op mijn voeding en rust moeten letten en meer voor mezelf moeten trainen. Harder werken dus. Ik volg een eigen krachtprogramma en nu zie ik wat het oplevert”, aldus de 20-jarige Ziyech. “Gelukkig heb ik met hulp van anderen de juiste keuzes gemaakt. Ik heb wel afscheid moeten nemen van sommige vrienden die soms foute dingen deden. Dat was toen niet makkelijk, maar achteraf ook weer wel. Ik ben met mijn dromen bezig en laat me door niemand tegenhouden. Ik heb nog een stel goede vrienden uit mijn jeugd over. Zij stimuleren me nog meer de juiste dingen te doen, Dat geeft me ook heel veel rust.”