fbpx

Ron Vlaar: “Ik ben geen natuurtalent, dus moet je blijven investeren in jezelf. Niets komt vanzelf’

Als de voortekenen niet bedriegen heeft Louis van Gaal ook vanavond weer een plekje in zijn basisteam voor Ron Vlaar. Waar de centrumverdedigers van Oranje dit seizoen worstelden met vorm, is de captain van Aston Villa een zekerheid. ‘Toch heb ik niet het gevoel dat mijn status bij Oranje veranderd is’, zegt ‘Big Ron’ in AD Sportwereld.

 
Ook na de eclatante zege op Hongarije blijft Ron Vlaar kritisch. Natuurlijk genoot ook de centrumverdediger van de Oranje-show in de Arena, maar de aanvoerder van Aston Villa vergat niet in een spiegel te kijken. Meer initiatief aan de bal, meer lef had hij willen tonen. ,,Ik wil elke dag beter worden,” zegt Vlaar (28).
De geboren Noord-Hollander maakt met Aston Villa momenteel een uitstekende periode door. ‘Ik ben geen natuurtalent, dus moet je blijven investeren in jezelf. Niets komt vanzelf. Ook ik bleef in de jeugd hangen na een training om aan mijn traptechniek te werken. Een voetbalcarrière duurt tien tot vijftien jaar. Daarin moet je alles uit jezelf zien te halen. Ik kan niet stil staan, zo ben ik ook opgevoed.’
In dat opzicht waren zijn ouders de eerste inspiratiebronnen. ‘En nog steeds. Mijn opvoeding heeft me grotendeels gevormd. Ik heb bepaalde normen en waarden meegekregen, een stukje karakter. Niet opgeven, die mentaliteit. En werken. Tussen mijn twaalfde en achttiende, negentiende. ’s Winters in de bollenschuur. Dáár was het pas koud. Niet op een voetbalveld. Daar is het nooit koud. En ook toen ik op mijn zestiende al een jeugdcontract had, bleef ik gewoon bollen rapen, tulpen koppen. Dat was normaal, het hoorde erbij.’
 

Vlaar nam het ook nog op voor Stefan de Vrij. De Feyenoorder kwam de afgelopen weken in het nieuws, nadat hij op eigen initiatief extra krachttrainingen had gevolgd. “Ik heb in mijn Feyenoord-periode ook gedaan. Het is goed geweest voor mij en voor het team. Als topsporter ben je verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. Je weet heel goed wat goed en slecht voor je is. Op het gebied van communicatie is op dit gebied nog veel winst te boeken.”
Bij Aston Villa fungeert Vlaar ook als mentor voor nieuwe spelers in de ploeg. Zo nam hij ook Leandro Bacuna onder zijn hoede. Hij kwam afgelopen zomer over van FC Groningen. “Hij doet het hartstikke goed bij ons. Hij begon als rechtsbuiten, speelde even op het middenveld en staat nu rechtsback. Nu heeft hij al gescoord en een assist verzorgd. Mooi om te zien.”
Over zijn rol bij het Nederlands elftal is hij duidelijk. “Ik heb niet het idee dat mijn rol veranderd is. Een uitverkiezing bij Oranje is geen vanzelfsprekendheid, maar blijft een uitdaging. Je mag niet verslappen. Wat dat betreft is elke wedstrijd bij je club een stapje op weg naar het WK. Daar wil ik absoluut bij zijn.”