fbpx

Ron Vlaar over zijn mental coach en de biografieën die hem inspireren

Normaal gesproken moeten de spelers van het Nederlands elftal zich in de aanloop naar een interlandronde op maandag bij Louis van Gaal melden. Deze week genoten de internationals van een vrije dag omdat Japan – Nederland niet op vrijdag maar op zaterdag wordt afgewerkt. Ron Vlaar maakte van de gelegheid gebruik om met zijn mental coach Bouke de Boer te gaan lunchen.
 
 
 
NLP De twee kennen elkaar nog van Vlaars periode bij Feyenoord en hebben zo nu en dan nog telefonisch contact. De Boer geeft trainingen op het gebied van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), een manier om ‘bepaalde processen beter te kunnen sturen’. De verdediger van Aston Villa geeft een voorbeeld: “In de periode waarin ik moest beslissen of ik mijn contract bij Feyenoord ging verlengen, heb ik daarover veel gesprekken met Bouke gevoerd. Hij stelde vragen over de processen binnen de club en de ploeg en wat ik daar zelf voor bijdrage aan zou kunnen leveren om ze te verbeteren. De antwoorden hebben we op papier gezet en daar heb ik veel aan gehad. Na de winterstop heb ik me destijds behoorlijk ontwikkeld, mede dankzij de gesprekken met Bouke.”
 
Verslappen Vlaar groeide uit tot de grote leider van Feyenoord en verdiende uiteindelijk een transfer naar Aston Villa. Hoewel hij zaterdag in de oefenwedstrijd tegen Japan op de bank plaatsneemt, is hij sinds kort voor het eerst onder Van Gaal verzekerd van een basisplaats. De 19-voudig international is momenteel zelfs de beste centrale verdediger die het Nederlands elftal rijk is, zo luidt de algemene opinie. “Ik lees verhalen over dat ik nu de meest constante verdediger ben, maar dat wil ik mezelf niet aanpraten. Het is voor mij geen vanzelfsprekendheid dat ik in de selectie van het Nederlands elftal zit. Als ik daarin ga geloven, zal ik onbewust verslappen en dat wil ik niet.”
 
Rustig gebleven Op het EK van 2012 stond Vlaar tijdens de eerste en laatste groepswedstrijd ook in de basis. Daarna werd hij door de nieuwe bondscoach echter niet uitgenodigd voor de eerste oefeninterland tegen België. “Dat was wel even balen, maar ik ben rustig gebleven en ging door waar ik mee bezig was. Toewerken naar het WK is geen proces van een maand, maar van een jaar. Ik weet dondersgoed waar ik mee bezig ben, wat ik wil én dat het eruit gaat komen.”
 
Biografieën Niet alleen zijn ervaringen als voetballer en de NLP-gesprekken met zijn mental coach helpen de 28-jarige Hensbroeker daarbij. Vlaar haalt extra motivatie uit het lezen van biografieën. “Bijvoorbeeld die van Steve Jobs. Dat heeft weliswaar niets met sport te maken, maar ik vind hem een zeer interessant mens. Met Apple heeft hij een merk neergezet dat van A tot Z klopt. Hij was perfectionistisch en sloeg daar soms in door. Verder was hij keihard voor de mensen om zich heen, maar hij bereikte wel al zijn doelen.”
 
Stuur stevig in handen nemen Maar wat heeft Vlaar daar zelf aan? Hij gaat op de filosofische toer om het uit te leggen welke wijze les het boek hem heeft opgeleverd. “Ik ben de buschauffeur van mijn eigen carrière en leven. Alleen ík kan bepalen waar ik heen ga, dus moet ik het stuur stevig in handen nemen.” Ook de biografieën van Zlatan Ibrahimovic en Andre Agassi hebben hem geïnspireerd. “Zlatan heeft het moeilijk gehad en keihard gewerkt om te komen waar hij nu is. Ik vind het erg interessant om te lezen wat voor keuzes mensen in hun leven hebben gemaakt. Zo heeft Agassi niet altijd de juiste gemaakt. Maar hij won wel alle vier de Grand Slams en de Olympische Spelen, terwijl Pete Sampras eigenlijk altijd de beste was. Niet dat ik zoiets kan bereiken, maar ik vind de beleving in zo’n boek intrigerend. Ik wil mezelf elke dag verbeteren, dus grijp ik vrij veel dingen aan die me daarbij zouden kunnen helpen. Niet alles werkt, maar ik pik er de dingen uit die goed voor mij zijn. Waar word ik een betere voetballer van? Hoe sta ik steviger in mijn schoenen als mens? Heel veel zit tussen de oren en heeft met zelfvertrouwen te maken. Daarin ben ik de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid.”