fbpx

Patrick van Aanholt wilde na eerste jaar Vitesse stoppen met voetbal: ‘Achteraf is het slechte jaar bij Vitesse een keerpunt in mijn carrière geweest. Zo zie je dat je uit elk slecht ding, weer iets goeds haalt.’

Patrick van Aanholt maakte vorige maand zijn debuut in het Nederlands elftal. De 23-jarige Bosschenaar hoopt op meer speeltijd in Oranje en uiteindelijk een uitverkiezing voor de WK-selectie.Van Gaal had na het duel met Colombia een duidelijke boodschap voor Van Aanholt. “Laat het maar zien in de komende maanden”, zei de bondscoach. “Ik moet ervoor zorgen dat we met Vitesse in de top van de Eredivisie blijven en dat ik mijn eigen vorm vasthoud”, aldus Van Aanholt in gesprek met De Telegraaf.

 
 
“Dit is, voetballend, de beste periode in mijn leven. Ik heb in alle jeugdploegen van de KNVB gespeeld, echt in elke lichting. Van het elftal onder 15 jaar tot en met Jong Oranje. Maar dat is nooit een garantie dat je ook A-international wordt”, vertelt de huurling van Chelsea. “Ik ga het de bondscoach heel moeilijk maken.”
 
De  dynamiek en energie van Van Aanholt zorgen voor grote aanvallende impulsen op de linkerflank, waar hij de andere Chelsea-huurlingen, Christian Atsu en Lucas Piazon, voor zich heeft spelen. Zelf heeft hij zijn jaren in Londen bij zijn feitelijke werkgever al gehad. Van Aanholt voelt zich nu thuis in Arnhem en zou voor geen goud willen ruilen met een plek op de bank op Stamford Bridge. „Zelfs als ik nu de nummer twaalf zou zijn bij Chelsea, met de kans om in te vallen in het eerste elftal in de Premier League, zou ik liever hier blijven. Eerlijk, het gaat om spelen en ontwikkelen. Op de bank zou ik kapotgaan”, zegt de man die door Chelsea in de jeugd bij PSV werd weggehaald.
 
„Ik vind Chelsea nog steeds een mooie club. Maar ze hebben daar zo veel miljoenen dat ze iedere topspeler kunnen kopen.” Het maakt de kans om er echt door te breken voor ieder jong talent klein, vindt hij. Toch kreeg hij even een schok toen hij in zijn eerste seizoen bij Vitesse ook op de bank belandde. Onder John van den Brom hoorde hij niet meer tot de eerste keus en voor Van Aanholt stond het vast dat hij de club na een jaar snel weer zou verlaten en nooit meer zou terugkomen.
 
De speler was, zoals hij het zelf omschrijft, eigenlijk helemaal klaar met voetbal. „Ik had fouten gemaakt, er uit teleurstelling over mijn reserverol met de pet naar gegooid en wilde overal mee stoppen. Totdat Fred Rutten me belde en me overhaalde om toch te blijven.” Dezelfde Rutten vertelde hem ook dat hij dit jaar met Peter Bosz een voortreffelijke trainer zou krijgen, wiens voetbalvisie hem zou bevallen.
 
Van Aanholt: „Achteraf is het slechte jaar bij Vitesse een keerpunt in mijn carrière geweest. Zo zie je dat je uit elk slecht ding, weer iets goeds haalt.” Juist bij Vitesse zit hij nu dichter dan ooit bij een plek in het Nederlands elftal. „Ik ga het de bondscoach heel moeilijk maken. Dit is een waanzinnig seizoen, voor het hele elftal. We leren elke training, elke dag, elke week. We hebben alles voor elkaar over en worden een nóg beter elftal. Ik verliet Chelsea om me hier in de kijker te spelen. Dat is na een moeilijk begin aardig gelukt.”