fbpx

MENTALE TECHNIEK: VISUALISEREN

Visualiseren is een onderdeel van mentale training waarbij je via je beelden in je hoofd je techniek oefent. Dit kan je helpen om nieuwe technieken te oefenen of bekende technieken er in te slijpen, zoals de schietbeweging bij een penalty.

Visualiseren helpt je lichaam en je hoofd zo te programmeren dat je in die beslissende situaties optimaal presteert, immers, je hebt die situatie al vaak in je hoofd gezien, dus je weet beter en sneller wat je moet doen. Onderzoek wijst ook uit dat dit je prestatie verbetert.

Mocht je last hebben van een blessure dan kun je via visualiseren toch je techniek oefenen. Hiervan is aangetoond dat het terugkomen na blessures sneller gaat als een sporter tijdens zijn blessure visualisatie oefeningen heeft gedaan.

Met behulp van visualisatieoefeningen kun je voor een wedstrijd ook je zelfvertrouwen vergroten, waardoor je minder last hebt van spanning. Daarnaast kun je het ook gebruiken om een wedstrijd achteraf na te spelen of /om problemen in je techniek op te sporen.

 Dries Mertens over visualiseren:

Een dag voor de wedstrijd mogen journalisten je niet bellen, dan wil je uitrusten.

“Dat zijn voor mij inderdaad ongeschreven regels. Ik wil dan met de wedstrijd bezig zijn en gaan lastige vragen beantwoorden. Je ziet me op zo’n dag ook niet heen en weer naar België rijden.”

Mogen bekenden je wel storen?

“Natuurlijk, zo erg is het ook weer niet. Maar ik ben het liefst rustig thuis. Dan zet ik een fimpje op, ga pasta eten, soms kijk ik nog wedstrijden van mezelf terug.”

Welk duel staat het vaakst op?

“Ik heb al mijn wedstrijden thuis op dvd. Maar PSV-Roda JC (Mertens scoorde die wedstrijd vier keer) zie ik het vaakst. Ik kijk overigens niet naar de hele wedstrijd. Mijn acties zijn door iemand van PSV achter elkaar gezet. Zo kweek ik zin. Als ik de beelden zie, wil ik het veld op.”

Laad je je altijd op met beelden van jezelf?

“Bij AGOVV al. Ik heb het geleerd van Peter van Vossen, destijds assistent-trainer bij ons. Hij was heel serieus met de voorbereiding bezig. Peter zei ook tegen mij: ‘Denk de avond voor de wedstrijd in bed na over wat je de volgende dag gaat doen als je in een bepaalde situatie terecht komt.’ Die raad heb ik sinds kort opgevolgd en het helpt. Neem het duel tegen Roda JC. Ik had een dag eerder al bedacht hoe ik naar binnen zou kappen, kaatsen met de spits en scoren in de verre hoek. Ik maakte precies zo’n goal. Het was een déjà vu.”

Val je niet moeilijk in slaap als je in bed aan de wedstrijd van de volgende dag begint te denken?

“Normaal pakte ik een laptop en keek ik nog naar beelden van mezelf. Nu ga ik liggen, ogen dicht en zie ik de wedstrijd voor me. Op een gegeven moment val ik heerlijk in slaap.”

Het lijkt net mediteren, wierook erbij…

“Peter vergeleek het inderdaad met mediteren, Maar wierook, nee, dat niet. In het begin vond ik het wel raar om te doen. Maar juist dit soort kleine extra’s maken het verschil.”

 Klik op deze link voor meer informatie over of hulp bij visualiseren!