fbpx

Luciano Narsingh: ‘Ik wist dat ik moest veranderen als ik alsnog wilde slagen’

Luciano Narsingh heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot smaakmaker van SC Heerenveen. Narsingh verbaast niet alleen de voetbalwereld, hij verrast vooral ook zichzelf. In de eerste seizoenshelft scoorde Narsingh vijf keer en leverde liefst tien keer een pass af waaruit werd gescoord. Hij vertelt deze week in VI.

 
‘Het gaat ontzettend snel’, zegt de aanvaller. ‘Dit is niet de route die ik dit seizoen voor mezelf had uitgestippeld, maar ik vind het prima zo. Ik dacht dat het wat rustiger zou gaan, af en toe een basisplaats en langzaam steeds belangrijker worden voor het team. Mijn doelen voor dit seizoen heb ik eigenlijk al bereikt. Het zou daarom mooi zijn als ik aan het eind van de competitie twintig assists achter mijn naam heb’.
 
Tegenover ons zit een rustige en bescheiden jongen die zijn interviewer met u aanspreekt. De grote tijger op zijn zwarte t-shirt zou maar zo symbool voor hem kunnen staan. Want Narsingh is kalm en berekenend, hij heeft zijn doel in het vizier en is vastberaden de top te halen. Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola noemt het zijn grootste kwaliteit. Volgens hem gaat Narsingh op een heel intelligente manier met zijn voetbalcarrière om. Raiola vindt zelfs dat de voetballer al veel verder is dan dat hij zelf denkt. Hij is niet de enige.
 
Mentale omslag
 
Die focus die topspelers zo kenmerkt heeft Narsingh de laaste jaren ontwikkeld. Hij groeide op op de pleintjes in Amsterdam-Oost. Van amateurclub Fortius ging het naar Ajax, maar daar werd hij weggestuurd, net als bij AZ. Pas bij Zeeburgia kwam het besef dat hij bezig was aan zijn laatste kans. Onder de vleugels van talentenkweker Mike Kolf kreeg Narsingh door wat er mentaal nodig is om te slagen als profvoetballer. ‘Ik was een snotneus met een grote mond’, zegt Narsingh schuldbewust. ‘Als ik rustig was, zouden ze over me heen lopen, zo dacht ik altijd. Maar ik wist dat ik moest veranderen als ik alsnog wilde slagen. Mike kan heel hard zijn. Ik heb zelfs zulke discussies met hem gehad, dat ik dacht: Ik ga hier weg. Maar hij weet je wel echt te raken, hij laat je nadenken over jezelf. De ene keer is hij een vader voor je, dan weer een vriend en dan weer de harde trainer. Ik ben nu de persoon die ik wil zijn, Heerenveen heeft me rustig en zelfstandig gemaakt. Er zijn veel goeie mensen om me heen en daar luister ik naar. Als ik die omslag in denken niet had gemaakt, was ik zeker op de straten van Amsterdam blijven hangen.’
 
Rendement
 
Niet alleen mentaal was er een omslag nodig, ook op voetbalgebied moest Narsingh veranderen en tegen zijn natuur in gaan spelen. ‘Ik ben een pleintjesvoetballer, wil altijd het publiek vermaken. Nog een pannaatje, of een bal achter het standbeen, dat is wat ik het liefste deed. Maar ik besef nu dat op het hoogste niveau alles draait om rendement. Als ik de top wil halen, moet ik scoren of assists geven, zo simpel is het. Het moet dus zakelijker, terwijl ik altijd wel mijn acties zal blijven maken als het functioneel is.’ Toch heeft het volgens Narsingh wel even geduurd voordat het besef kwam. ‘Ook al staat het lelijk, ik doe het nu wel op die manier. In het begin dacht ik: Hier is niks aan, hier komt het publiek niet voor naar het stadion. Maar als ik nu iemand laat scoren is iedereen blij en als we drie punten pakken is de sfeer veel prettiger.’
 

 
SC Heerenveen heeft met linksbuiten Assaidi, spits Dost en rechtsbuiten wellicht de gevaarlijkste voorhoede van de Eredivisie. Maar de kans is levensgroot dat de Friezen vanaf volgend seizoen vleugellam zijn. Want zowel het contact van Assaidi als dat van Narsingh loopt na dit seizoen nog maar een jaar door. Scouts van grote nationale en internationale clubs zitten geregeld voor het duo op de tribunes. Als SC Heerenveen nog iets wil verdienen aan de twee zal hjet de spelers in de zomer, maar wellicht al in deze transferperiode moeten verkopen.
 
‘Natuurlijk wil ik de top halen, maar ik moet in eerste instantie kijken naar wat goed voor me is, zegt Narsingh. ‘Hier speel ik elke week op een goed niveau en ik zal niet snel naar een topclub gaan als ik daar op de bank beland. Ik ben niet gelukkig met een zak geld als ik niet voetbal. Voetbal is plezier voor mij en dat heb ik alleen als ik op het veld sta, Ik ben ook nog jong en heb geduld, daarom zal ik nu niet zo snel kiezen voor een grote club in het buitenland. Maar de opties zijn open, misschien blijf ik nog wel bij SC Heerenveen, ik heb tenslotte nog een contract voor anderhalf jaar.’
 
FC Twente toonde al interesse in het talent en ook bij PSV staat Narsingh hoog op het lijstje. En dan is er natuurlijk nog Ajax, de club die de aanvaller wegstuurde. ‘Een tussenstap naar een topclub in Nederland is goed voor mijn ontwikkeling’, zegt Narsingh. ‘Dat is het ideale scenario. Het liefst ga ik niet nu al in de winterstop weg, maar maak ik het seizoen af bij SC Heerenveen. Daarna ziek ik wel wat er op me afkomt. Ik moet natuurlijk wel blijven presteren, als ik de tweede helft van het seizoen geen kniker raak, gaan mensen toch twijfelen. Maar als ik zo doorga, zullen er echt wel clubs komen en dan denk ik dat ik een volgende stap aankan.
 
‘Als ik bepaalde dingen nog kan verbeteren, denk ik dat ik de absolute top kan halen. Mijn techniek in de kleine ruimte moet beter, net als mij eerste aanname en mijn linkerbeen. Ik kan binnendoor passeren, maar ik schiet te weinig met links. Verder ben ik nog iets te lief in de duels, dat zijn dingen waar ik nu aandacht aan besteed.’
 
 Narsingh is inmiddels een vaste waarde in Jong Oranje. Durft de voetballer al voorzichtig te dromen van Oranje? ‘Dromen mag altijd, dat kan niemand van je afpakken, zegt Narsingh. ‘Ik denk dat het EK voor mij nog te vroeg komt, bovendien heb ik heel veel goede spelers voor me. Maar het Nederlands elftal is wel een doel van me en ik denk dat ik het kan halen. Ik heb wel bepaalde specifieke kwaliteiten die van pas kunnen komen. De Ek-selectie is groot, het zou voor mij fantastisch zijn als ik alleen al op de bank zou mogen zitten. Er gewoon bij zijn. Het zou in elk geval de bekroning zijn van een geweldig seizoen.’