fbpx

Blog : Eindig -je loopbaan- goed!

Nu de transferperikelen weer in volle gang zijn, verschijnen er diverse berichten van spelers die bekend maken aan hun laatste of voorlaatste seizoen bezig te zijn. Er zijn berichten van de kant van Rob van Dijk, Ruud van Nistelrooy, John Terry en ook Andre Ooijer repte een tijdje geleden over het feit dat dit wel eens zijn laatste seizoen zou kunnen zijn.

 
Mijn advies aan alle voetballers is: eindig goed!
 
Tijdens mijn eigen sportloopbaan zag ik diverse oudere spelers en speelsters om mij heen van wie er enkelen, ofwel door blessures, ofwel door conflicten, niet goed eindigden. Met de daarbij behorende frustraties.
 
Daarop besloot ik net zo lang door te gaan, totdat ik goed geëindigd was. Dat dit uiteindelijk zelfs veel beter was dan ik vooraf had durven denken, was mooi meegenomen, maar door dit goede einde kan ik, hoewel ik nogal wat problemen in mijn sportloopbaan heb ondervonden, er nu zonder frustratie en met veel plezier op terug kijken.
 
Hetzelfde geldt voor veel bekende voetballers. Het meest recente super voorbeeld is natuurlijk Edwin van der Sar die met een – weliswaar verloren- Champions League finale zijn imposante carrière afsloot, maar ook Rob van Dijk en Ruud van Nistelrooy zijn voorbeelden van voetballers die hun loopbaan waarschijnlijk op een goede manier zullen afsluiten.
 
Wat goed precies inhoudt, is natuurlijk voor een ieder individu verschillend. In het algemeen zou ik willen zeggen: niet na/met een conflict, op een voor jou goed niveau (hoeft niet je topniveau te zijn, maar niet te ver er onder (zoals Andy van der Meyde) en niet te vroeg (Paul Scholes!).
 
Met betrekking tot het laatste, spreekt van Nistelrooy in Voetbal International (dit interview is sowieso een must read voor elke voetballer!) op een verbluffend  mooie en verstandige wijze over de manier waarop hij wil stoppen met voetballen. Van Nistelrooy zegt: ‘Ik wil ook de aftakeling bewust meemaken. Het naar je einde toe gaan, het is een beetje zoals afsterven. Dit wil ik óók voelen. Ik wil niet op mijn hoogtepunt stoppen, ik wil het moment tegenkomen dat ik moet stoppen. Dan zal ik er ook vrede mee hebben. Negen van de tien oud-collega’s zeggen: “Ga door tot dat punt. Anders hou je altijd de vraag: Hoe lang had ik nog? Dat wil ik niet. Dit is het mooiste wat er is. Hier wil ik zo lang mogelijk van kunnen genieten. Want het komt nooit meer terug’. Beter dan van Nistelrooy kan ik het niet verwoorden, maar ik ben het honderd procent met zijn zienswijze eens en beveel het iedereen aan op deze manier te eindigen.
 
Met betrekking tot het eindigen met een conflict, geeft Van Nistelrooy eveneens het goede voorbeeld. Als een conflict niet te vermijden is, doe er dan in elk geval alles aan om het op te lossen, zeker als het optreedt bij het einde van iets voor je. Dat kan het einde van vele zaken zijn, niet alleen van je voetballoopbaan, ook het einde van je verbintenis aan een club, het einde van je tijd bij de junioren, etc. Bedenk je dat wanneer je iets niet goed afmaakt, je het negatieve gevoel dat ermee gepaard gaat altijd met je mee zult nemen en dat je dit waarschijnlijk ook jaren later geen, of op zijn minst een dubbel gevoel zal geven, net als bij Van Nistelrooy. Een ander voorbeeld hiervan is Ruud Gullit, die onlangs aangaf achteraf spijt te hebben gehad van het beëindigen met een conflict van zijn interlandloopbaan bij het Nederlands elftal. Vandaar dat het besluit van Van Nistelrooy, ook al was het jaren later, om de telefoon te pakken en alsnog zijn excuses aan te bieden, een heel goed besluit was.
 
Verder, een bekend fenomeen is dat je zo goed bent als je laatste wedstrijd. Ook om deze reden raad ik je aan niet te ver onder je niveau of met een conflict te eindigen. Echter, veel belangrijker dan hoe anderen je herinneren is uiteraard je eigen gevoel over het einde van je loopbaan, of het einde van een periode. Met betrekking tot het eindigen van je loopbaan, geldt het echter nog sterker: als je deze niet goed eindigt, heb je nooit meer de kans om het recht te zetten. Dus, om een gang naar een (sport)psycholoog te vermijden: eindig je loopbaan goed!
 
Tot slot wens ik alle bezoekers van Mijnvoetbaltalent.nl een Goed uiteinde van 2011 en een goed,  sportief en succesvol 2012!