fbpx

Kevin Strootman: ‘Ik werk eraan om anders te reageren op teleurstelling’

Van de nieuwe generatie internationals heeft Kevin Strootman al de meeste status. De middenvelder is deze week toe aan zijn 17de interland. Hij zit intussen in een fase dat hij ook felle kritiek krijgt te verduren. Dat gaat over zijn gedrag in wedstrijden bij PSV. ‘Ik werk eraan om anders te reageren op teleurstelling, zo zegt hij in het AD.’

Kevin Strootman herkent het uit eigen ervaring, de lof die de jonge talenten van Feyenoord krijgen toegezwaaid. ‘Als je nieuw bent is iedereen positief’, zegt hij. ‘Zo ging het bij mij ook. Maar het gaat nooit om het eerste jaar, maar om hoe je daarna verder gaat. Als je ook met tegenslag te maken krijgt en met beeldvorming. Dat gaan de jongens van Feyenoord ook nog wel merken.’ Jij zit in een periode dat je ook kritiek krijgt. Over je gedrag in wedstrijden dat ernogal opgefokt uit kan zien. En het lijkt ook of je in Oranje rustiger bent dan bij PSV. Strootman: ‘Dick Advocaat zei laatst hetzelfde. Ik denk zelf dat meespeelt dat ik bij Oranje nog geen teleurstelling heb gehad. Het zit in mijn karakter dat ik emotioneel uit de hoek kan komen bij teleurstelling, zeker als ik al langer dan een jaar bij een club of een selectie zit. Als ik ergens gewend ben, voel ik me vrijer om emoties te tonen. Maar dat gaat inderdaad soms op een verkeerde manier.” Wat doe je met die wetenschap? ‘Eraan werken om anders te reageren. Niet alleen met Advocaat heb ik het daarover, ook Louis van Gaal heeft me erop aangesproken. Het punt is: ik haal mezelf ook uit mijn spel. Ik word zelf niet beter als ik mezelf verlies in ergernis over randzaken. Advocaat en Van Gaal en ook medespelers spreken me daar rechtstreeks op aan. Dat ze er niet omheen draaien voelt als feedback waar ik wat mee kan. Maar ik vind ook: we moeten het niet gaan overdrijven. Ik deel geen doodschoppen uit, ik heb niemand geslagen. Het blijft allemaal verbaal.’