fbpx

Daryl Janmaat: ‘Ik ben wel een voorbeeld voor andere jongens die worden weggestuurd’

 
Te lichtVoor Janmaat ging de weg naar de top niet vanzelf. Als tiener werd hij uit de jeugdopleiding van Feyenoord gezet. Gewogen en te licht bevonden, zo luidde het oordeel. ‘Ik was fysiek en voetballend lang niet zo sterk als nu. Ik wilde echter graag profvoetballer worden en uiteindelijk is dat gelukt.’Via ADO Den Haag en sc Heerenveen keerde hij afgelopen zomer als een zelfbewuste en sterke back terug in Rotterdam. ‘Wat dat betreft ben ik wel een voorbeeld voor andere jongens die worden weggestuurd. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.’GespannenNiet lang na zijn entree in De Kuip volgde het debuut in Oranje. Janmaat wil zijn eerste optreden, begin september tegen Turkije, echter het liefst zo snel mogelijk vergeten. ‘Natuurlijk hoop je in je eerste wedstrijd gelijk een goede indruk achter te laten, maar dat was bij mij niet zo. Ik was gespannen, het ging om een belangrijke wedstrijd, het stadion zat helemaal vol. Alles bij elkaar was het gewoon geen goede wedstrijd.’Janmaat werd in de rust al gewisseld door Van Gaal en raakte zijn plekje kwijt aan Van Rhijn. ‘Ik baalde natuurlijk, maar heb de knop snel weer omgezet. Dat ligt nu achter me. Hier word je alleen maar sterker van. Ik heb geleerd met tegenslagen om te gaan. Ik ben blij dat de bondscoach me nog een tweede kans heeft gegeven. Die heb ik wél aangegrepen.’VerdedigendInmiddels lijkt hij zijn concurrent voorbij gestreefd in de pikorde. ‘Ze zeggen vaak dat aanvallende backs verdedigend zwak zijn, maar daarin vind ik mezelf ook goed. Ik ben verdedigend niet minder dan Van Rhijn.’
 
Lees ook: Daryl-Janmaat Ik was nooit het talent in de teams waarin ik speelde bij Feyenoord