Er zijn veel spelers die in hun jonge jaren te boek stonden als enorme talenten, maar die het nooit waar maakten. De Portugees Fábio Paim is zo’n geval. Zelfs Cristiano Ronaldo schatte hem in zijn jongere jaren hoger in dan hemzelf.
Toen Ronaldo in 2003 van Sporting Portugal overstapte naar Manchester United zei hij tegen de media: ‘Jullie denken dat ik goed ben? Wacht maar tot jullie Fábio Paim zien’. Daarmee nam de druk op Paim toe. Want als Ronaldo al zo’n veelbelovend talent was, hoe goed moest Paim dan zijn?
Tienersensatie
Aan het begin van deze eeuw deed Sporting er alles aan om Paim zo lang mogelijk bij de club te houden. Het gerucht ging zelfs dat de Franse voetbalbond Paims ouders een flinke som geld had geboden om naar Frankrijk te verhuizen, zodat de voetballer in de toekomst voor Les Bleus zou kunnen spelen. Al op zijn dertiende tekende Paim zijn eerste contract, terwijl Barcelona en Real Madrid voor hem op de tribune zaten. De aanvaller kwam uit een familie waar veel geld geen vanzelfsprekendheid was en als tiener begon Paim plots serieus geld te verdienen. Zijn officiële salaris was twintigduizend euro per maand, maar Paim gaf later toe dat hij in werkelijkheid iedere maand zo’n honderdzestigduizend euro kreeg bijgeschreven.
Op dat gebied ging het meteen mis. Wat moet iemand van zestien met zo veel geld? ‘Ik was helemaal niet gewend om veel geld te hebben. Toen ik begon met voetballen, had ik niet eens schoenen. Ineens was er van alles mogelijk en daar was ik niet op voorbereid. Ik had toen geen voorbeeld, wat talenten van nu wel hebben. Wat er met mij is gebeurd, is heel slecht, maar voor hen is het goed. Zo zien ze hoe het niet moet. Ik schaam me er niet voor om die boodschap aan ze over te brengen. Dat probeer ik ook zo goed mogelijk te doen.’© Pro Shots
Terwijl Ronaldo bij United furore maakte en zich aan Europa liet zien, was Paim met heel andere dingen bezig. Paim was veel drukker met het leiden van een luxeleven. Zijn grote hobby was en is nog steeds auto’s. ‘Ik kan niet uitleggen wat ik zo leuk vind aan auto’s, maar ik hou ervan. Ik heb echt gekke dingen gedaan, kocht alles wat ik wilde hebben. Ik had een Ferrari, Lamborghini, Porsche, Maserati. Zelfs een Fiat Punto, haha. Elke auto die je je kan voorstellen.’
Debuut
Pas op zijn negentiende maakte Paim zijn debuut als profvoetballer, toen Sporting hem verhuurde aan Olivais e Moscavide dat toen uitkwam op het tweede niveau van Portugal. Het was een van de zes clubs waar Paim tussen 2007 en 2010 aan uitgeleend werd door Sporting, allemaal zonder veel succes. Via zaakwaarnemer Jorge Mendes kwam hij in 2008 zelfs terecht bij Chelsea, waar Luiz Felipe Scolari net manager was geworden. Hij speelde zijn wedstrijden bij de reserves en mocht af en toe meetrainen bij de hoofdmacht, maar aan de vier maanden durende verhuurperiode kwam geen vervolg. 2008 was ook het laatste jaar dat hij in actie kwam voor zijn land. Van de Onder-16 tot de Onder-21 speelde Paim wedstrijden, ook daar bleef een doorbraak uit.
Paim zakte verder weg en begon het plezier in het spelletje kwijt te raken. Hij zei eerder dat hij zich vaak een clown in het circus voelde, die vooral het veld op moest gaan zodat men hem kon zien. ‘Er werd verder niets gedaan om mij goed te laten presteren. Ik moest gewoon op het veld staan of over de club praten, om de club zo aan media-aandacht te helpen. Ik snap het ook wel, maar mij hielp het niet. Iedereen had toen kritiek op mijn prestaties, maar niemand steunde me.’ Ik was niet sterk genoeg, kwam niet meer opdagen en begon met drinken. Ik deed van alles omdat ik geld had. Deuren gingen open die normaal gesloten bleven.’
Wereldreis
In 2010 verliet Paim Sporting voorgoed en begon er een reis langs verschillende clubs, de een nog onbekender dan de andere. Clubs met een beetje statuur schrok hij in de eerste jaren door zijn exorbitante salariseisen af. Angola, Qatar, Malta, Litouwen, Luxemburg, Paim is er geweest. Tussendoor keerde hij altijd wel weer terug naar Portugal, waar hij regelmatig in nachtclubs te vinden was. Het ging allang niet meer over voetbal. Het gebeurde zelfs weleens dat Paim terugvloog naar Portugal en pas op de dag van een training weer terugkeerde in het land waar hij dan onder contract stond.
Hoewel Paim repte over het gebrek aan steun van anderen keek hij ook naar zichzelf. ‘De eerste persoon die mij moest helpen, was ikzelf. Ik kreeg al dat geld. Mijn moeder is nog steeds mijn beste vriend. Ze heeft me altijd geadviseerd en dan was het aan mij om er iets mee te doen. Ik zeg niet dat ik niet naar haar luisterde, maar soms doen we dingen… Zo gaat het leven.’ Inmiddels hebben clubs in Portugal wel geleerd van het verhaal van Paim. Talenten krijgen financieel advies als ze een contract ondertekenen. ‘Daar is bij mij veel niet goed gegaan’, sprak Paim tegen het Portugese Sabado. ‘Als je op die leeftijd zo veel geld krijgt, maar geen begeleiding, gaat er een keer iets mis.’
‘Als ik terug in de tijd zou gaan, zou ik wel wat veranderen. Bijvoorbeeld de mensen om me heen. Ik had zelf ook professioneler moeten zijn. We werken om geld te verdienen en dingen te kopen die we leuk vinden, dat is wat ik ook heb gedaan. Maar als jonge speler zijn er veel mensen die misbruik van je willen maken. Ik had veel geld op de bank staan en daar is nu weinig meer van over.
Ronaldo
Dan toch nog even over Ronaldo, de man die zo lovend over hem was in 2003. ‘Tegenwoordig is hij van een andere planeet. Er is echt geen enkele gelijkenis tussen ons. In het verleden wel, ja. Misschien was ik wel beter dan hij, maar hij had iets wat ik niet had. De kracht, de wil om door te gaan en te worden wat je wil worden. Cristiano is een harde werker, dat had ik niet in me. Ik had misschien wel de kwaliteit, maar niet de rest van wat je als talent nodig hebt. Ik had liever minder talent gehad en meer van de rest, dan was het misschien beter met me afgelopen.
Nu is Paim 32 jaar, vader van drie kinderen en gelukkig met zijn vriendin. Maar van een luxeleven is geen sprake meer. Over de voetbaltalenten van Paim gaat het ook al lang niet meer. Wat overblijft is een verhaal voor volgende generaties: zo moet het niet.
Lees hier het volledige en originele artikel van Voetbal International (Sander Janssen)
Kijk hier verder voor andere artikelen op (mentaal) voetbalgebied.
Kijk hier voor informatie over de zaakwaarnemers diensten van MijnVoetbalTalent
Kijk hier naar de overige (mentale) begeleidingsdiensten van MijnVoetbalTalent