fbpx

WAT ZIJN MENTALE VAARDIGHEDEN?

Met behulp van mentale training kun je beter leren om doelen te stellen, om te gaan met spanning, je optimaal leren concentreren, en je motivatie en zelfvertrouwen vergroten. Dit kun je doen door bepaalde mentale vaardigheden of technieken te trainen, zoals doelen stellenontspannings- en energizing technieken, concentratieoefeningen, gedachtetraining en visualiseren. Door het trainen van deze technieken kun je je prestatie verbeteren.

Achterliggende theorie mentale training: Optimaal Prestatiemodel

In de grafiek hieronder staat de samenhang tussen spanning en prestatie uitgelegd: iedere sporter heeft een bepaalde mate van spanning nodig om goed te kunnen presteren. Dit wordt het ‘optimale spanningsniveau’ of ook wel ‘flow‘ genoemd en is voor iedere sporter en iedere taak verschillend.

Als je te gespannen bent beïnvloedt dat je prestatie negatief. Bijvoorbeeld doordat bij een te hoge spanning je spieren te gespannen zijn, je aandacht te snel weg is of juist te veel op een onderdeel is gericht. Vaak hebben sporters hiervan last bij een belangrijke wedstrijd of belangrijk moment in een wedstrijd, zoals het nemen van een penalty.

Je prestatie leidt er ook onder als je spanningsniveau te laag is. Je bent niet alert genoeg, snel afgeleid en niet energiek genoeg. Sporters geven aan hier last van te hebben als ze tegen een “makkelijke tegenstander” moeten of tijdens een trainingswedstrijd.

Iedere sporter heeft dus zijn eigen ‘optimale spanningsniveau’. Met hulp van mentale training kun je leren wat jouw optimale spanningsniveau is en hoe je dat kunt beïnvloeden.