fbpx

Voormalig toptalent Jelle de Lange: ‘Veel jongens met wie ik heb gespeeld, zijn nu grote namen. Soms heb ik wat-als-gedachten. Had ik nu ook veel geld kunnen verdienen en in grote stadions kunnen spelen? Toch voel ik nooit pijn of spijt.’

Jelle de Lange, het toptalent dat het voetbalwereldje beu was: ‘Het waren niet eens zozeer die gesprekken in de kleedkamer. Meer de manier waarop mensen met je omgaan. Veel voetballers zijn jaknikkers, als de trainer in de buurt is. Ze zeggen wat hij wil horen. Dat kunstje beheers ik niet zo goed. Ik heb geen grote mond, maar ben ook niet op mijn mondje gevallen. Dat kon weleens negatief uitwerken.’

‘Als speler moet je luisteren naar redeneringen van mensen die er niks van snappen’

Voorbeeld? ‘We begonnen het seizoen met Jong FC Utrecht bij NAC Breda. Ik keek er echt naar uit. Onze eerste wedstrijd in de Jupiler League, ik aanvoerder. Kreeg ik één dag van tevoren te horen dat ik niet mee mocht. Ik was op zaterdag nodig om op de bank te zitten bij het eerste, dat thuis tegen PSV speelde. Als jonge jongen weet je dan bij voorbaat dat de kans klein is dat je speelminuten krijgt. Je ontneemt iemand van zeventien de kans in een vol NAC-stadion te spelen. Daar heb je maar mee te leven als prof. Maar ik vond het onredelijk en deed daar niet geheimzinnig over. Dat werd me niet door iedereen in dank afgenomen.’

‘In het voetbal is er weinig ruimte voor een afwijkende mening. Ik snap het; de belangen zijn groot in het voetbal, er gaat veel geld in om. Als speler ben je maar een pion. Je hebt niks te zeggen. Je moet naar de pijpen dansen van mensen, ook als het soms nergens op slaat. Je moet luisteren naar redeneringen van mensen die er niks van snappen. Ik vind mezelf heus niet zo verstandig dat ik alles beter weet, maar braaf knikken terwijl iemand aantoonbare onzin verkondigt; nee, dat kon ik niet.’

Een laatste druppel was er niet. Of het moet die ene donderdagmiddag zijn geweest, dat hij weer te horen kreeg dat hij een dag later niet mocht meespelen met Jong FC Utrecht. De Lange moest voor de zoveelste keer de bank warmhouden bij het eerste, waarvoor hij sinds zijn debuut nooit meer speelminuten had gemaakt. ‘Ik was zo teleurgesteld. Na de training wilde ik naar huis, maar de assistent-trainer wilde me eerst nog een levensles leren in het spelershome.’ Het betrof Jean-Paul de Jong, maar De Lange vindt de naam niet relevant. ‘Het gaat erom dat het weer zo’n verhaal was dat totaal niet bij me binnenkwam. Amateurpsychologie. Ik kon er niks mee. Na afloop waren mijn teamgenoten weg en moest ik de bus pakken. Onderweg besefte ik: Dit is een verloren zaak.’

Lees hier het hele artikel van Voetbal International

 

Kijk hier verder voor andere artikelen op (mentaal) voetbalgebied.

Kijk hier voor informatie over de zaakwaarnemers diensten van MijnVoetbalTalent

Kijk hier naar de overige (mentale) begeleidingsdiensten van MijnVoetbalTalent