fbpx

Een strafschop nemen: doelmanafhankelijke versus doelmanonafhankelijke strategie

Zaken als stress, druk en een gebrek aan oefening maken dat lang niet elke strafschop ook een doelpunt wordt. John van der Kamp heeft aan de VU onderzoek gedaan, onder andere naar de beste strategie voor de schutter…..
 
 
 
John van der Kamp: “Voor de nemer zijn er twee strategieën: de eerste is de doelmanafhankelijke strategie. Hierbij laat de strafschopnemer de bewegingen van de keeper meewegen in zijn beslissing in welke hoek hij moet schieten. De schutter wacht lang en wacht op de keeper. Als een keeper laat duikt, beslist de schutter ook laat. En als de keeper blijft staan, is het maar de vraag of er echt scherp en hard in de hoek kan worden geschoten. Het kweken van routine is bij deze strategie ook moeilijker, omdat de keeper elke keer weer andere bewegingen kan maken.
 
In de ogen van John van der Kamp is de doelmanonafhankelijke strategie de beste: “In deze strategie probeer je elk contact met de keeper te vermijden. Je bedenkt al voor de wedstrijd in welke hoek je de penalty zult schieten. Des te minder aandacht er namelijk uitgaat naar de keeper, des te groter de kans dat je raak schiet. Je kunt je immers al beter concentreren op de hoek waar je wilt schieten (nog versterkt door visualisatie – Mijnvoetbaltalent.nl).”