fbpx

Dennis Kaars leeft nu als een prof: ‘Het universum vond dat het moment was aangebroken dat ik mijn leven moest veranderen’

Dennis Kaars maakte jarenlang furore in het amateurvoetbal. De 28-jarige doelpuntenmachine van ASV De Dijk kreeg van Sparta Rotterdam de kans zich te bewijzen bij een Eredivisie-club.
Voetbal International   TEKST: JUUL SEESING
Dennis Kaars kan mogelijk deze week kiezen waar zijn toekomst ligt. De 28-jarige spits van De Dijk maakte dit seizoen al twintig doelpunten in dertien competitiewedstrijden en zou, ondanks zijn leeftijd, de stap kunnen maken naar het betaalde voetbal. Vorige week trainde hij van maandag tot en met vrijdag voor het eerst in zijn leven mee bij een profclub, Sparta, bij wijze van een stage. ‘Voor je gevoel is 28 jaar redelijk oud om nog te debuteren in het profvoetbal’, vindt ook Kaars. ‘Maar ik voel me niet te oud om prof te worden. Het is een kleine investering voor een club en ik kan nog zeker vijf jaar mee. Dus waarom niet?’

 
Op de training van Sparta zou je niet zeggen dat er een proefspeler uit de amateurs meedoet. Kaars speelt zijn eigen spel: dat van een echte spits, de pure afmaker. Niet zozeer meevoetballend, maar altijd loerend op dat ene doelpuntje. Elke loopactie is gericht op het maken van een goal. Alex Pastoor had na de eerste training van maandag al een ‘prima eerste indruk’ van Kaars en ook na de met 0-1 gewonnen oefenwedstrijd van woensdag tegen Westerlo, waarin Kaars zo’n 25 minuten meespeelde. ‘Die jongen is in staat om goals te maken. Volgens mij is dat altijd een toegevoegde waarde. Wij letten er onder meer op waar Dennis vrijloopt voor de goal als er een kans ontstaat, of hij inziet hoe en waar hij moet verdedigen, en of hij de ruimtes herkent. Op amateurniveau heeft hij bewezen dat hij er een hoop maakt. Zo makkelijk zal het op betaaldvoetbalniveau niet gaan. Daarom kijken we of hij voor de goal is op het moment dat daar wat te doen is. En dat is hij. Dat is een heel goede eigenschap voor een spits.’
 
Dat Kaars er ‘een hoop’ heeft gemaakt op amateurniveau, is een understatement. Sinds het seizoen 2009/10 maakte de Monnickendammer voor achtereenvolgens HBOK (Tweede en Eerste Klasse), Ajax Amateurs (Eerste en Hoofdklasse) en sinds 2014/15 bij De Dijk (eerst Hoofdklasse, vanaf dit seizoen Derde Divisie) op ieder niveau meer dan twintig goals en liep hij in meer of mindere mate een op een. Waarom wordt hij dan pas op 28-jarige leeftijd voor de eerste keer uitgenodigd door een profclub? ‘Was hij zo goed geweest in het verleden, dan had iemand anders hem wel opgepikt’, denkt Pastoor. ‘Als ik de verhalen van vooral hemzelf moet geloven, was de levensstijl die hij erop nahield niet de meest ideale om een profcarrière te hebben.’
 
Sportpark Schellingwoude, zondagmiddag. Jong FC Den Bosch doet niet onder voor de favoriet en mist zelfs een dot van een kans op de openingstreffer. Maar dan breekt minuut 24 aan en krijgt De Dijk een vrije trap aan de linkerkant van het strafschopgebied. Kaars pakt de bal en krult hem met zijn rechterbeen in de verre hoek. Doelpunt nummer twintig is gemaakt. De ban is gebroken, het wordt uiteindelijk 3-0. Sparta lijkt haast te moeten maken met het vastleggen van Kaars. FC Utrecht en SC Heerenveen zitten op de tribune en ook FC Twente zou een delegatie hebben gestuurd.
 
Marco van Galen ziet het spel van zijn voormalige pupil goedkeurend aan. Hoewel Kaars vandaag niet groots speelt, doet hij toch weer waar een spits op wordt afgerekend. ‘Dennis is iemand die gefixeerd is op doelpunten. Hij houdt alles in de gaten. Elk stuk ruimte waar hij in kan duiken, duikt hij in. Daar is hij zó gevaarlijk in’, zegt Van Galen, die de afgelopen twee seizoenen trainer was van De Dijk. ‘Dennis is niet echt het meevoetballende type. Maar in de omschakeling is hij niet te houden. Hij is erg snel. Niet erg lang, maar hij heeft een goede lengte voor een spits en kan goed koppen. In de zestien is hij meedogenloos. Misschien kun je hem vergelijken met Filippo Inzaghi. Hij deed ook liever niet met een rondootje mee, net als Dennis. Die schiet liever op goal, zodat hij er vóór de training al tien of twintig in heeft liggen. En hij is stoïcijns. Voor hem maakt het niet uit of hij met Sparta in de Eredivisie speelt of bij De Dijk op het trainingsveld staat. Maar ik denk dat Dennis pas de extra stap heeft gezet door zijn levensstijl te veranderen. Vóór dit seizoen scoorde hij ook al vaak, maar nu is het extreem veel en zijn het ook vaak schitterende goals. Dat is die paar procent extra die nu tot uiting komt.’
 
Bovennatuurlijke ervaring
Kaars’ levensstijl wordt op deze middag vaker aangehaald als dé reden waarom de ex-spits van VV Monnickendam het nu nog beter doet dan in vorige jaren. Hoe zit het nu precies? ‘Begin dit jaar zakten mijn huisgenoten en ik een avondje door met van-alles-en-nog-wat. Na dat avondje stappen beleefde ik een soort bovennatuurlijke ervaring. Alsof ik in een andere dimensie zat en in contact stond met iets hogers. Er gebeurde van alles, ik zag ook van alles. Ik kan het niet goed uitleggen. Maar het universum vond dat het moment was aangebroken dat ik mijn leven moest veranderen. En dan zie je wat er gebeurt: ik ben 28 en sta in de belangstelling van Eredivisie-clubs. Ik voel me veel scherper van geest en het gaat een stuk gemakkelijker op het veld. En ik leef al als een prof, dus dat zal aanpassingstijd schelen.’

Het nieuwe pad waarop hogere machten Kaars hebben gestuurd, is er een zonder alcohol, sigaretten, drugs en dierenvlees. Hij doet nu aan yoga en meditatie. Kaars snapt de scepsis die er over zijn ommekeer bestaat. ‘Het klopt dat ik het een en ander had gebruikt op die avond, maar dat deed ik wel vaker in die tijd. Dus ik was wel gewend hoe zoiets voelde. En het was niet zo dat ik veel van iets had gebruikt. Toch was dit gevoel heel anders. Ik had echt zoiets van: Wat overkomt me nu? Ik was geheel van mijn à propos, ook de volgende dag toen ik wakker werd. Na die avond ben ik écht gezond gaan leven.’

Als het aan Kaars ligt, leidt zijn nieuwe pad hem naar Sparta. Hij schat de kans op een contract ‘hoger dan vijftig procent. ‘ Ik heb zelf het idee dat het wel goed ging. Ik had me voorgenomen om met een leeg hoofd lekker te voetballen. Dat heb ik ook gedaan. Volgens mij kon ik in voetballend opzicht aardig meekomen. Het is natuurlijk allemaal sneller en intensiever en iedereen is een stuk fitter, maar ik stond bij een rondo bijvoorbeeld niet voortdurend in het midden. Ik heb de wedstrijd van Sparta tegen Heerenveen (3-1 winst, red.) gezien en wat ze heel goed deden, was bij een balverovering onmiddellijk de diepte zoeken met El Azzouzi. Hij is qua postuur en type een spits die vergelijkbaar is met mij. Als ze me zo willen gebruiken, zal ik daar goed mee uit de voeten kunnen.’
 
Doordat Kaars een geregistreerde contractspeler bij De Dijk is, kan zijn club tijdens de komende transferperiode in januari een transfersom voor hem vragen, hoewel Kaars daar geen moeilijkheden bij verwacht. ‘Voor mij is het een win-winsituatie. Als het niet lukt, ben ik blijkbaar niet goed genoeg, maar heb ik het wel mogen proberen en heb ik een geweldige week gehad. En dan heb ik iets fantastisch achter de hand: De Dijk, waar alle voorwaarden goed zijn. We spelen om het kampioenschap, ik voetbal met vrienden en bij een club waar ik in tien minuutjes ben. Voor mij kan het niet misgaan.’
 
Wie alles afweet van het niveau dat je moet hebben om profvoetballer te worden, is Olaf Lindenbergh. De afgelopen twee seizoenen was hij ploeggenoot van Kaars bij De Dijk, nu  assistent-trainer. ‘Je hebt als elftal altijd doelpunten nodig, Dennis is iemand die je de hele wedstrijd niet ziet en ’m er dan in prikt. Dan accepteer je het als hij het in de omschakeling iets minder doet. Maar ik moet zeggen dat zijn instelling veranderd is. Voorheen richtte hij zich alleen op het maken van doelpunten, aan andere taken had hij een hekel. Nu is hij ook voor de ploeg belangrijk, hij schakelt om en zet druk. Dat is misschien de profclubs ook opgevallen. Of hij kan slagen in het profvoetbal? Iedere keer als hij een niveau hoger ging spelen, bleef hij doelpunten maken. Hij kan een hoger niveau aan.’
 
Omschakelen of niet, langs de lijn is er toch verbazing dat Kaars nooit eerder in beeld is geweest bij een club uit het betaalde voetbal. Voorzitter Ton Langelaar van De Dijk: ‘Natuurlijk is het raar dat Dennis nog nooit is opgevallen bij profclubs. Die clubs scouten alleen jongens die jonger zijn dan negentien. Ze komen niet kijken in de Tweede of Derde Divisie. Nu komen ze alleen omdat ze in de krant hebben gelezen dat hij zo veel scoort.’
 
Kaars zou geschiedenis schrijven door op zijn 28ste zijn debuut te maken in de Eredivisie zonder enige ervaring in het betaalde voetbal. ‘Als je kijkt naar die lijst met goals, is het raar dat ik er nooit eerder uitgepikt ben. Al was het maar de Jupiler League. Supporters van Volendam die ik ken, hebben de club weleens opgebeld met de mededeling dat ze mij moesten laten spelen. Waarom het niet gelukt is, komt misschien toch door mijn oude levensstijl, of misschien doordat ik op het oog niet hard werkte voor het team. Als je ziet dat ook Utrecht en Heerenveen hier voor mij zijn, denk ik: Waarom niet vijf jaar eerder? Ik ben wel tot en met de B1 rechtsback geweest, misschien heeft dat nog te maken met het feit dat ik niet erg jong ben gescout.’
 
Kaars had zijn kans op het betaalde voetbal natuurlijk ook zelf kunnen vergroten door eerder gezonder te gaan leven. Spijt heeft hij echter allerminst. ‘Ik vind het niet erg hoor, hoe het nu gelopen is. Ik heb dingen gedaan die ik anders niet had kunnen doen. Misschien had ik anders later gedacht: Ik ben altijd profvoetballer geweest, hoe was mijn leven anders verlopen? Als het nu lukt, heb ik het beste van beide gehad. Dat zou het droomscenario zijn.’