Typ voor de grap eens de woorden ‘moeten winnen’ in Google in. Gegarandeerd dat dit veel links naar voetbalartikelen oplevert. Een greep uit de oogst van vandaag:
Eerst een quote van Siem de Jong van vorige week: ‘We moeten winnen van Vitesse’. Dan een aantal uitspraken van Manchester City werknemers: ‘Dzeko waarschuwt Ajax: “Wij moeten winnen” en Gareth Barry: ‘Duel met Ajax is cruciaal, we moeten winnen’. In dit artikel – van voor de wedstrijd- zegt Barry: “Maar de manager benadrukte dat we nog steeds door kunnen bekeren, als we de laatste drie wedstrijden winnen’. Ná het voor Man City teleurstellende gelijkspel heeft manager Mancini nog niet alle hoop verloren en gaat op dezelfde voet verder: ‘We hebben nog twee moeilijke wedstrijden voor de boeg. Die zullen we moeten winnen’….Verder vond ik Ruben Schaken: ‘We moeten winnen als we door willen in Europa’, John van den Brom: ‘We moeten winnen van Zenit’, Wout Brama: ‘Winst is het enige wat telt’, PSV’er Marcel Ritzmaier: ‘Moeten winnen en de volgende ronde halen’ en tot slot assistent-trainer Angelo Alessio van Juventus: ‘We moeten winnen als we door willen in Europa’.
Het ‘moeten winnen’ zit dus breed en diep verankerd bij veel topspelers en coaches. Ondanks dat ‘moeten winnen’ weten we inmiddels de uitslag van een aantal hierboven genoemde wedstrijden…..
Op mijn club vermijd ik het woord ‘winnen’ en heb ik ‘moeten winnen’ verboden. Maar dat is bij de jeugd. Het doel is daar immers het opleiden van spelers: als deze zo goed mogelijk opgeleid worden, dan volgt daaruit dat onze teams steeds meer zullen gaan winnen en dat ik steeds vaker met bloemetjes langs de lijn zal staan. Want natuurlijk vindt iedereen (en ik voorop) het heel erg leuk als er gewonnen wordt…
Echter, praten over winnen brengt op de eerste plaats, voor kinderen al helemaal, druk met zich mee. Dus met praten over winnen, maak je winnen lastiger. Daarnaast, en dat is nog veel belangrijker, maken de woorden ‘moeten winnen’ helemaal niet duidelijk wat spelers daarvoor moeten doen. Met andere woorden: de woorden ‘moeten winnen’ duiden op een resultaat, maar zeggen niets over het proces, ofwel: wat moet er gedaan worden, zodat de kans op winnen zo groot mogelijk wordt?!
En hier zit mijn verrassing bij het waarnemen van de teksten over ‘moeten winnen’ uit veel monden van topspelers: waarom lees ik niet: de volgende wedstrijd zullen wij harder -voor elkaar- moeten werken en zullen we onze organisatie bij de verdedigende corner op orde moeten brengen/hebben (Manchester City), meer diepte in ons spel moeten brengen (in alle eerlijkheid, dit werd overigens wel aangegeven door Siem de Jong in het hierboven geciteerde artikel) of simpelweg: we zullen de volgende wedstrijd beter/goed moeten voetballen!!??
Het antwoord moet wel zijn dat veel trainers veelal het resultaat voorop stellen en niet genoeg hameren op het proces, zelfs op het topniveau waar winnen immens belangrijk is. Immers, als de boodschap ‘goed voetballen’ dieper in de hoofden van spelers verankerd wordt, dan is dat een al een betere boodschap dan ‘moeten winnen’, aangezien je van topspelers mag verwachten dat ze weten wat ‘goed voetballen’ voor hen inhoudt. Je een week lang concentreren op de boodschap ‘goed voetballen’, en deze visualiseren, is nuttiger dan je concentreren op de boodschap ‘we moeten winnen’ (want wat visualiseer je dan, het juichen bij het fluitsignaal ?!).
Het beste voorbeeld dat ik in het kadern van dit onderwerp kan geven komt van een andere topsporter, turner Epke Zonderland. Zijn opdracht deze zomer was ‘een hele goede oefening turnen, een oefening die weliswaar zeer moeilijk was, maar waar hij zoals bekend in slaagde, met de gouden plak als gevolg. De judoka’s van Nederland daarentegen waren een stuk minder succesvol op de Spelen, maar zij hadden dan ook een andere missie: zij gingen voor Goud….
Het devies voor trainers en coaches: hamer op het proces en vermijd praten over winnen!
Reacties zijn van harte welkom via vraag@mijnvoetbaltalent.nl.