fbpx

Bas Dost: ‘Hoe ik die periode bij Wolfsburg ben doorgekomen heeft vooral met doorzettingsvermogen te maken en met vertrouwen in jezelf houden’

Bas Dost doet zich vaak voor als koele kikker, maar de mening van de buitenwereld doet meer met de spits van VfL Wolfsburg dan hij eigenlijk wil toegeven. „Dat ik op dit podium nog niet had gescoord, ging toch wel een beetje in mijn hoofd zitten”, zei hij na de wedstrijd tegen PSV, waarin hij woensdagavond zijn eerste goal in het miljoenenbal maakte.

 
Doelpunten
„Ik scoor veel in de Bundesliga, maar dan wordt er toch altijd wel weer iets gezocht. In mijn geval was dat dat ik in de Champions League nog niet had gescoord. Gelukkig ben ik daar nu vanaf.”
Het doelpuntentotaal van Dost in de Bundesliga is inmiddels opgelopen tot 34 in 71 wedstrijden. Dit seizoen staat de teller op 6 treffers na 9 duels. Hij is de enige Nederlandse spits die goed presteert op het allerhoogste niveau.
 
Spitsendoelpunt
Zijn goal tegen PSV was een intikkertje, maar Dost meent het als hij zegt dat hij zo’n doelpunt mooier vindt dan een schot in de kruising. „Het was een heerlijk spitsendoelpunt. Persoonlijk vind ik die intikkertjes de mooiste goals om te maken omdat je als spits zo vaak anticipeert op de afvallende bal. Eens moet-ie namelijk vallen. Je loopt in één wedstrijd misschien wel twintig keer door. Vaak heeft de keeper hem, maar als hij de bal niet heeft, moet ik er staan. Als die bal voor mijn voeten komt, dan weet ik al dat het een goal is voordat de bal de lijn gepasseerd heeft. Een heerlijk gevoel is dat. Het is een berekend doelpunt. Dat maakt het voor mij zo mooi.”
 
Geen eendagsvlieg
Zijn doorzettingsvermogen heeft hem gebracht waar hij nu staat: op het hoogste podium. Typerend voor zijn wilskracht is de weg die hij heeft afgelegd om in Wolfsburg te geraken: via FC Emmen, Heracles en Heerenveen. Het was geen makkelijke weg. Bij Heracles moest Gertjan Verbeek vaak met hem aan de slag, bij Heerenveen botste hij met trainer Ron Jans en dacht Dost zelfs aan stoppen. Ook de eerste tweeënhalf jaar in Wolfsburg waren zwaar. Totdat hij ineens explodeerde tegen Bayer Leverkusen en vier keer scoorde. Menigeen dacht aan een zeldzame eruptie, maar Dost is geen eendagsvlieg, zo weten ze in Duitsland maar al te goed.
 
„Hoe ik die eerste periode bij Wolfsburg ben doorgekomen? Dat heeft vooral met doorzettingsvermogen te maken en met vertrouwen in jezelf houden. Want het was niet altijd even gemakkelijk. Mentaal moet het dus goed zitten. Als het slecht gaat, maar zeker ook als het goed gaat. Aan het fysieke vlak valt te werken. Wat er hier van mij gevraagd wordt, is niet te vergelijken met wat ik in Nederland gewend was. Hier wordt een dag voor de wedstrijd nog voluit getraind met sprintoefeningen. In mijn ogen is dat soms onbegrijpelijk en ongelooflijk, maar het helpt. Je ziet wat ik aanvallend aan arbeid lever, dat had ik vier jaar geleden nooit kunnen doen.”