fbpx

Alex Pastoor: ‘Topsport is offeren, investeren en tegen de wind in fietsen’

Alex Pastoor (44) verraste vorig seizoen als trainer van Excelsior met aanvallend voetbal en eredivisiebehoud. Als trainer van NEC kende hij een valse start, maar zijn ambities zijn onveranderd groot. Onderstaand enkele van zijn reacties uit zijn antwoorden op ‘De 10 van..’ in NUsport deze week.

 
 
“Bij Excelsior zijn we het hele seizoen van onze eigen kracht uitgegaan en hebben onze mogelijkheden optimaal benut. Ook in tijden dat we het moeilijk hadden, hebben we het voetbal gespeeld dat bij de groep paste. In menige wedstrijd hebben onze tegenstander onze wil opgelegd. Bovendien hebben we bij Excelsior elke speler beter gemaakt met een individueel trainingsprogramma. Daarnaast hebben we er voor gezorgd dat de onderlinge acceptatie op een dermate hoog niveau kwam, dat de spelers elkáár steeds beter maakten. Dat is eigenlijk nog moeilijker dan iemand individueel helpen ontwikkelen. Bij NEC wil ik voor dezelfde processen zorgen. Mijn jongens moeten zichzelf leren kennen. Hun zelfbewustzijn moet omhoog. Topsport is offeren, investeren en tegen de wind in fietsen’.
 
“ In deze fase van de competitie is het logisch dat mijn spelers moeite hebben met tegenslagen om te gaan en dat ze elkaar nog niet altijd corrigeren. De laatste dagen van de transfermarkt hebben we zeven mutaties ondergaan. De impact daarvan wordt onderschat. Het teamproces begint dan feitelijk opnieuw, zeker als enkele nieuwelingen door blessures bij anderen meteen aan de bak moeten”.
 
“Ik vind dat mijn spelers in het begin van het seizoen meer hun verantwoordelijkheid hadden moeten nemen. Soms miste ik het bloed in hun ogen. Agressie. Daarmee zeg ik niet dat ze meer hadden moeten schoppen en slidings hadden moeten maken; ik bedoel dat ze aanvallender hadden moeten denken en handelen. Ik ga echter niet alles omgooien, nu we vijf wedstrijden op rij hebben verloren en na negen wedstrijden vijftiende staan. Dat is paniek creëren en paniek is een slechte raadgever.”
 
 ”Het is mijn ambitie om mezelf te blijven ontwikkelen en mijn eigen top te halen. Daar horen ups én downs bij, die vormen je. Wat dat betreft is deze mindere fase met NEC een goede test voor mezelf.”