fbpx

Zeven tips voor penalty succes!

Bij het nemen van een penalty kan er behoorlijk wat angst in je hoofd sluipen. Er kunnen  gedachten door je hoofd gaan als ‘welke hoek zal de keeper kiezen? en ook wat de gevolgen zullen zijn als je gaat missen. Hoe vaak je ook hebt geoefend in de training, deze gedachten kunnen er voor zorgen dat een penalty nemen voelt als iets doodengs. Om dit gevoel te bestrijden – en net zo koel te worden als Pirlo- kun je de volgende dingen doen:

 

 
Creer ‘alsof’- situaties
Train zoveel mogelijk alsof het een echte finale is.  Laat de overige spelers op de middenlijn staan en de speler naar de penaltystip lopen, zodat zowel medespelers als de penaltynemer het scenario zoveel mogelijk beleven.
 
Voer een competitie element in
Om de druk zoveel mogelijk op te voeren, voer je een competitie element in. Verdeel de groep in twee partijen. Laat de verliezers opruimen, opdrukken of anderszins, en beloon de winnaars
 
‘Veranker’ het gevoel van een geslaagde penalty
Als je een penalty scoort in een training, koppel daar dan een lichamelijke beweging aan, bijvoorbeeld een gebalde vuist. Bij elke penalty die je hierna moet nemen richt je je aandacht op het hier en nu – niet op de toekomst (‘welke kant zal de keeper opgaan?’), niet op het verleden (‘we hebben eerder op penalty’s verloren’) – en voer de fysieke actie wederom uit. Deze ‘anker’-techniek werkt doordat ie je herinnert aan het succes dat je eerder had en helpt je te focussen.
 
Maak ‘m eerst in je hoofd..
Visualisatie is een verbeeldingstechniek waarbij het afspelen van de penalty in je hoofd een neurologische reactie met een emotioneel resultaat op gang brengt, met als voordeel dat je je zelfvertrouwen vergroot. Zie jezelf succes hebben vanaf de stip voordat je naar voren stapt om de strafschop te nemen.
 
Zeg tegen jezelf dat je ‘m gaat maken!
Zelfspraak is iets wat we allemaal van tijd tot tijd doen, ook al realiseren we het ons niet. Positieve gedachten, ondersteund door uitspraken tegen jezelf als ‘Ik kan dit’, kunnen helpen om je aandacht op de taak te richten en je twijfels te verminderen. 
 
Herpak de controle door diep adem te halen
Je ziet het Cristiano Ronaldo doen voor elke vrije trap die hij neemt,  Beckham doet hetzelde. Wat doen zij? Diep ademhalen. Dit is een techniek om te centreren. Spelers halen langzaam en diep adem om hun aandacht te focussen op het centrum van hun lichaam. Dit heeft een kalmerend effect en geeft een gevoel van controle over de beweging die ze moeten gaan maken.
 
Voor al deze tips geldt dat de ene beter bij je zal passen en beter voor je zal werken dan de andere. Probeer ze dus uit en kijk wat voor jou het beste werkt. Verder, hoe vaker je deze technieken oefent, hoe meer baat je erbij zult hebben!
 
En dan de belangrijkste tip:
 
Ontwikkel een routine en houd je daar aan vast!
Door je eigen routine te hebben en daar je aan vast te houden, bouw je daarmee een barriere tegen invloeden van buitenaf, zoals het publiek, de tegenstander maar ook je eigen gedachten. Dus zodra je een penalty krijgt en jij mag ‘m nemen: richt je aandacht op je eigen routine.