fbpx

Yoga en mentale begeleiding maken van Mitchell Dijks een ander mens: ‘De blokkades die ik had, heeft hij weggenomen’

Mitchell Dijks (22) kreeg een jaar geleden te horen dat er definitief geen plaats meer voor hem was bij Ajax. Inmiddels is de teruggekochte verdediger onomstreden en hoopt hij woensdag in de voorronde van de Champions League te schitteren tegen Rapid Wien. „Alle puzzelstukjes zijn echt in elkaar gevallen”, straalt de vechtjas. „Ik ben een ander mens.”
 
 
„Ik ben fit, krijg vertrouwen van de trainers en de jongens zien het in me zitten. Daardoor sta ik nu heel anders op het veld dan in mijn eerste periode bij Ajax”, zegt de linksback, die in 2013 aan SC Heerenveen werd verhuurd.
„In de twee jaar dat ik weg ben geweest naar SC Heerenveen en Willem II, is er veel gebeurd. Op alle vlakken heb ik stappen gezet. Bij SC Heerenveen was het begin door twee onnodige rode kaarten moeizaam. Ik deed in het veld de raarste dingen, verloor mijn hoofd. Daarom ben ik met yoga begonnen, waardoor ik een stuk rustiger werd. Het resulteerde in een goede periode”, aldus Dijks.
 
„Ik dacht bij mezelf: wat moet ik als lange slungel nou op yoga? Maar door de onrust in mijn koppie en de vele blessures, ging ik samen met mijn zaakwaarnemer en oud-profvoetballer Dick van Burik toch naar niet-alledaagse oplossingen zoeken. Ik stond ervoor open. Gelukkig maar, want de yoga maakte me rustiger én flexibeler. Als ik haar nodig heb, bel ik mijn lerares. Dan maak ik door middel van oefeningen mezelf los en beluister ik mijn eigen lichaam. Ik weet nu hoever ik kan gaan.”
Daarom meldde hij zich na zijn verhuurperiode vol goede moed op De Toekomst. „Terug bij Ajax zag ik mezelf vorig seizoen als concurrent van Nicolai Boilesen. En de trainer zei dat die strijd wat hem betreft ook helemaal open lag. Op de een of andere manier lukte het niet om mijn kans te pakken, waarna ik aan Willem II werd verkocht.”
 
Mede dankzij de hulp die hij inriep, ging de knop daar om. „Ik besloot met een personal trainer aan de slag te gaan. Ik voelde me lichamelijk veel sterker worden en sindsdien heb ik geen blessure meer.” Privé was er ook een verandering. „Ik ontmoette mijn huidige vriendin Rowena en zij geeft me rust. Ze snapt wat een topsporter nodig heeft. We eten gezond. Ik heb nog maar een klein kringetje om me heen. Na mijn eerste contract bij Ajax dacht ik dat ik honderd vrienden had. Maar door alle tegenspoed weet ik nu wie me echt dierbaar zijn. Voor hen maak ik tijd. De rest heb ik op afstand geparkeerd.”
 
Zijn trainer Jurgen Streppel adviseerde Dijks mentale begeleiding. „Maar het inschakelen van een mental coach was een hele stap voor me. In het eerste gesprek zei hij al: ’Ik kan heel veel met je.’ Mede dankzij hem heb ik zaken uit verleden een betere plek kunnen gegeven. De blokkades die ik had, heeft hij weggenomen. Ik voetbalde daarvoor voor mijn gevoel met wel 40 kilo op mijn rug en die ballast ben ik kwijt.”

„Ik weet nu dingen los te koppelen. Als iemand in het veld tegen me schreeuwt, besef ik dat hij me wil helpen. Tot een jaar geleden verstijfde ik. Mijn zelfvertrouwen was nul, nu honderd. Ik heb een overwinning op mezelf geboekt. Een jaar geleden, nadat ik weg moest bij Ajax, wilde ik stoppen met voetbal. En als je dan kunt terugkeren en iedereen een poepie kan laten ruiken, is dat heerlijk. Iedereen was heel negatief over me, maar de fans hebben me in de armen gesloten.’’
 
Het leven lacht hem weer toe. „Mijn vriendin, de yoga, de personal trainer, mijn mental coach en het vertrouwen van de trainers en medespelers maken me tot wie ik nu ben. Ik ben niet zweverig, maar denk wel dat de dingen zo moesten lopen zoals ze zijn gelopen.