fbpx

Wesley Sneijder’s tips voor constante prestaties

De spelmaker van  Galatasaray en het Nederlands elftal geeft tips over hoe je week in week uit kunt excelleren. Het heeft allemaal te maken met voorbereiding, routines en de juiste mindset – plus een beetje tijd voor jezelf.
 
 
Luister naar je lichaam
“Iets dat mijn vorm bij Real Madrid beïnvloedde, was dat ik niet de hele tijd speelde vanwege een blessure. Toen ik naar Inter kwam veranderde ik mijn training en herstel; als ik me niet fit voelde,  gaf ik dat aan de coach en dan trainde ik licht of deed ik alleen maar wat rekoefeningen. Onder Jose Mourinho deden we dit met het hele team en ik denk dat we om deze reden tijdens dat seizoen weinig blessures hadden. Een belangrijke reden hiervoor was dus dat spelers de tijd kregen om te herstellen.”
 
Doe je huiswerk
“Voor mijn eerste wedstrijd voor Inter (Wesley werd man of the match en Inter won met 4-0 van AC Milan) gaf men mij een video met beelden van onze spelers en die van de tegenpartij. Het kostte niet veel tijd om het te bekijken, maar het gaf mij een idee van hoe ik mijn teamgenoten zou kunnen aanspelen: hoe liepen ze, hoe benutten ze de ruimten, waar zou ik diep kunnen gaan, etc. Maar ik zag ook waar de zwaktes van onze tegenstander lagen en hoe ik die zou kunnen benutten. Zelfs als er maar één persoon de tegenstander bekijkt, kan een scouting rapport je al voordeel geven.”
 
Neem afstand en relax tussen de wedstrijden door
Ik ben een van die spelers, die zodra de wedstrijd voorbij is, aan iets anders denkt. Je kunt niet week in week uit topvoetbal spelen als je alleen maar aan voetbal denkt; je moet er ook afstand van nemen. Een aantal van mijn teamgenoten zwemmen of vissen. Ik haat vissen!  Maar ik heb net een nieuwe fiets gekocht waarmee ik rondjes in het park rijd als het mooi weer is. Het is een lekkere manier om te ontspannen tussen de wedstrijden door.’
 
Zorg voor voldoende slaap
“Het is niet iets waar spelers vaak aan denken, maar slaap kan je prestatie de volgende dag behoorlijk beïnvloeden. Ik zorg ervoor dat ik op zijn minst zeven tot acht uur per nacht slaap – als het minder is, dan kan ik niet op topniveau presteren. Ook hierom denk ik is het belangrijk niet altijd aan voetbal te denken, want anders kun je niet slapen. Teveel korte nachten is niet goed voor een voetballer en kan leiden tot blessures. Dus de volgende keer als je een belangrijke wedstrijd hebt, skip het uitgaan de avond ervoor. Het is een offer dat alle grote spelers maken.
 
Bouw routines in
“Ik bereid me voor elke wedstrijd op eenzelfde manier voor. Ik doe niet aan bijgeloof, zoals bijvoorbeeld de ene sok eerst aandoen, maar ik hecht er wel aan om me voor elke wedstrijd op een zelfde manier voor te bereiden: aankomen bij het stadion terwijl ik naar mijn eigen muziek luister, (Nederlandse hip-hop), doe mijn voetbalkleren aan en dan de warming-up. Het is niets speciaals maar het helpt om om in de juiste mindset te komen – een die aangeeft: oké, tijd om te spelen.’”
 
Denk niet aan winnen, maar aan goed spelen
“Toen we de ‘treble’ wonnen was er een periode dat elke wedstrijd belangrijk was. Maar Jose Mourinho had een boodschap voor de spelers: denk niet aan het winnen van ‘trebles’ of de league of de Champions League; denk alleen maar aan het winnen van de volgende wedstrijd. Als je dat blijft doen, komen de prijzen vanzelf. Als je voor grote titels gaat, kun je niet denken aan winnen, omdat je dan de kleine dingen vergeet die er voor zorgen dat je prijzen wint. Speel dus goed en de prijzen komen vanzelf”