fbpx

Voor coaches: Hoe ga je er mee om als je je sterspeler moet missen?

Word niet nerveus als je team je sterspeler moet missen – het team overwint alles, zegt QPR psycholoog Dan Abrahams.
 
 
1 Rationaliseer en blijf positief
Het verlies van je sterspeler is niet belangrijk; wat ertoe doet is hoe jij/jullie er mee om gaan. Vertel dat aan je team en highlight de noodzaak positief te blijven. Beschouw het als een mogelijkheid om een beter, meer standvastig  team te worden door een ‘over mijn lijk’- mentaliteit te creëren: “We gaan dit samen overwinnen.”

2 Focus op de volgende wedstrijd
De week dat het team zijn sterspeler verliest, is de meest kwetsbare. Gedurende deze tijd kan het  voorkomen dat de spelers zich meer bezighouden met dit verlies dan met andere zaken. Manage hun focus door hun aandacht te richten op de volgende wedstrijd. Spendeer tijd om met je spelers te praten over de sterke kanten van het team en hoe je de tegenstander kunt verslaan. Dit is ook een goede week om bijvoorbeeld wat extra tijd met elkaar door te brengen, iets leuks samen te doen en teamspirit te kweken.

3 Commit je aan het teamdoel
Herinner je team en iedereen er omheen aan de teamdoelen. Zet een ieders neus in dezelfde richting door te herinneren aan het gezamenlijke doel. Krijg iedereen zover dat ie zich verbindt aan de team doelen. Schrijf duidelijke, positieve teamboodschappen  op vellen papier en hang ze op in de kleedkamer.
 
 
4 Organiseer een team meeting
Het creëren van een gevoel van gezamenlijkheid is makkelijker als je niet alleen een teamdoel hebt, maar ook gezamenlijke taken om die missie te bereiken. Arrangeer een team meeting om jullie sterke kanten, maar ook de zaken die verbetering behoeven, te bespreken. Zorg dat er een groeps commitment komt om heel hard aan deze zaken te gaan werken.
5 Ben 90 minuten luid aanwezig
De perfecte vervanging voor je beste speler is een gezamenlijke focus op de best mogelijkewedstrijd dag mindset. Straal energie, positiviteit en vertrouwen uit tijdens de warming-up en de wedstrijdbespreking. Zorg er voor dat het team in zijn mogelijkheden gelooft. Spoor ze aan elkaar aan te moedigen van de eerste tot en met de laatste seconde.