fbpx

Voetbal mag, studie moet in jeugdopleiding van ADO

 
Waar ADO in het verleden al kansloos was als PSV of  Feyenoord interesse hadden in dezelfde speler, is er nu een kentering zichtbaar. “Ouders maken vaak de keuze aan de hand van de ranglijst, maar ze zouden meer moeten kijken wat hun kind krijgt aangeboden. ADO is pas de laatste twee jaar hot, ook al gaat het dit seizoen vooralsnog niet zoals we willen. De verhuizing naar het nieuwe stadion met daarbij het verbeterde imago en de sportieve prestaties hebben het werk wel makkelijker gemaakt.”
ADO start met scouten vanaf negen jaar. De talentjes blijven dan bij hun club en krijgen een of twee keer in de week een ‘extra activiteit’ aangeboden. “Ze mogen fouten maken en we laten die jochies zich ontwikkelen op twee posities. Je hebt er niks aan als je ze in een keurslijf stopt. Plezier moet voorop staan.” Ouders bieden zelf ook hun kinderen aan bij ADO. “Soms krijg ik dvd’s met een uitgebreid cv en sommige van die gastjes hebben zelfs al een zaakwaarnemer. Of ik krijg mails van ouders die een zoontje hebben die ergens in de E9 speelt. Dan wordt erbij gezegd dat de trainer er geen verstand van heeft, haha.”
Kenter vertrouwt vooral op de eigen scouting. “Met twintig clubs in de regio Haaglanden hebben we een samenwerkingsverband. Clubs zijn natuurlijk niet altijd blij als wij een talent ‘weghalen’, dus je moet ook wat aanbieden. Dan moet je denken aan het aanbieden van stageplekken, kennisoverdracht of helpen bij een beleidsplan. Tevens organiseren we cursusavonden waarop veel clubs zich inschrijven. Iedere zaterdag gaan we op pad. ADO heeft vijftien scouts in dienst en dan is er ook nog een netwerk van oud-spelers. We melden het altijd bij de clubs dat we langskomen. Iedereen kijkt naar hetzelfde: snelheid, vaardigheid en fysiek. En verder heeft ADO een convenant gesloten met 48 scholen. Wij informeren elkaar. Vroeger kwam het nog wel eens voor dat jongens op school vertelden dat ze dan en dan training hadden om zo te spijbelen. Dat is nu ondenkbaar. Ons motto is: Voetbal mag, studie moet.”