fbpx

Vijf tips om beter om te gaan met stressvolle situaties

Stressvolle situaties genoeg in een voetballoopbaan. Denk alleen maar aan de volgende zaken:een belangrijke (selectie) wedstrijd moeten spelen, of je trainer die jou niet ziet zitten, of je irritante teamgenoot…..

 
 

Vijf tips om beter om te gaan met stressvolle situaties
1.Hoe tegenstrijdig het ook lijkt: probeer vooral te ontspannen in een stresssituatie. Hierdoor kun je beter nadenken en voorkom je dat je in een opwelling gaat handelen. Om te kunnen ontspannen kun je je aandacht op je ademhaling richten. Adem rustig in en uit vanuit je buik.
 
2.Neem een korte time out. Neem even tijd en rust. Bijvoorbeeld door naar het toilet te gaan… Probeer dan te voelen wat de stress met je doet en ontspan je spieren. Ga vervolgens na wat de stress veroorzaakt en wat je daaraan kunt doen.
 
3.Trek geen overhaaste conclusies: maak onderscheid tussen wat er echt gebeurt, je gedachten erover en wat je erbij voelt. Een voorbeeld: je komt de trainer tegen in de gang en in plaats van dat hij je gedag zegt, lijkt hij dwars door je heen te kijken.  Je kunt daar van alles over denken: “hij mag me niet”, “hij vindt me niet goed” of “o jee, ik sta niet in de basis”. Daar kun je je behoorlijk rot over voelen. Maar zijn dit reële gedachten? Misschien is hij volledig in gedachten over het gesprek dat hij met zijn trainer gaat voeren. Of, hij is gewoon niet zo sociaal.
 
4.Buig negatieve gedachten om in positieve. Dus in plaats van: “Ik kan dit echt niet, het gaat me nooit lukken”, denk je: “Ik probeer het gewoon, eens kijken hoever ik kom, anders vraag ik iemand om me te helpen”. Tien tegen één dat het je dan lukt!
 
5.Houd je niet bezig met problemen die je op dat moment toch niet kunt oplossen. Richt je liever op zaken waar je wel wat aan kunt doen.