fbpx

Verbeek: ‘Het gaat om heldere waarneming, duidelijke doelstellingen op de lange en korte termijn, evalueren, ademhalingsmeditatie en ademhalingscontrole’

…Datzelfde gold voor AZ na het duel in de Galgenwaard. „Het is héél moeilijk aan te geven waar het aan lag”, zei Moisander. „Vooraf keek ik iedereen in de ogen. Iedereen was scherp en geconcentreerd. De warming-up was ook goed. De vermoeidheid mag geen excuus zijn.” Feitelijk kon nergens de vinger op worden gelegd. De Finse aanvoerder: „Het is niet te verklaren. Er kwam geen duidelijk resultaat uit. Gek is dat eigenlijk. Moeite met een fysiek sterke, opportunistische tegenstander hadden we al langer.”

Moisander kreeg onderuit de zak van trainer Verbeek, die later ook de tien anderen ‘vreselijk’ noemde. „Ik kan het begrijpen. Want ik ben aanvoerder en een van de ervaren jongens. Het is alleen maar goed als Verbeek zo kijkt. Het maakt mij echt niet zoveel uit, ik ga echt niet met mijn koppie naar beneden hangen.”

AZ sprak af om in het vervolg heel open te zijn over vermoeidheid en dat alleen nog voor wedstrijden te berde te brengen. „Dan kun je nog een ander opstellen, dat is het enige dat nog beter kan. Maar dat is een moeilijk verhaal. Want fitheid is moeilijk te bepalen en ten tweede is het een grote verantwoordelijkheid die je als speler op je neemt.”

Verbeek zelf kwam gisteravond met een klinkklaar verhaal over het falen tegen FC Utrecht. „Dat is een mentale kwestie. Dat zag ik al na een minuut.” De AZ-trainer verklaarde dat zijn jonge ploeg de mentale weerbaarheid moet blijven trainen. „Die moet omhoog. Je moet dit soort dingen ervaren om ervan te leren. De spanning, de druk, de emoties die oplopen, daar moet je tegen bestand zijn. Dan ga je uitleggen hoe dat moet.”

Dat deed hij even later dan ook. „Het gaat om een heldere waarneming, duidelijke doelstellingen op de lange en korte termijn, evalueren, ademhalingsmeditatie en ademhalingscontrole.” Maarten Martens kon niet kort uitleggen, hoe dat dan werkte. „Dat wordt een te lang verhaal. We moeten gewoon geconcentreerd zijn, bewust zijn van onze taken. Als je dat doet, kom je automatisch in je spel.”

Verbeek vond dat nog niet genoeg en kwam met zijn tweede bedrijf. „Belangrijk is duidelijkheid. Je moet een plan hebben. Je moet volharden in waar je goed in bent. Doorzettingsvermogen tonen onder maximale weerbaarheid. Maar in feite ben je daar al elke dag mee bezig.”

 Lees ook: Verbeek: ‘Vermoeidheid of andere emoties; dat is de binnenwereld’