fbpx

Stekelenburg: ‘Ineens was ik mijn plek kwijt’

“Pas drie minuten voor de wedstrijd maakte hij de opstelling bekend. Dat vond ik helemaal niks. Ik ben een speler die zich wil kunnen focussen op een duel.” Dat vertelt Maarten Stekelenburg over de vorige trainer van AS Roma, Zdenek Zeman.

In de zomer van 2011 vertrok de nu 30-jarige Noord-Hollander van Ajax naar AS Roma. Een transfer die voor de buitenwacht redelijk als een verrassing kwam. “Luis Enrique (toenmalig trainer, red.) was een voorname reden om over te stappen naar Italië. Na elf seizoenen Ajax was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Die dacht ik bij het Roma van Luis Enrique te vinden”, vertelt de sluitpost in de nieuwe editie van ELF Voetbal Magazine, die vanaf vandaag in de winkelschappen ligt. “In Italië hoeven keepers alleen maar ballen tegen te houden, maar gelukkig had ik met Luis Enrique een trainer die meer van keepers verwacht. Diens opvolger Zdenek Zeman zou die lijn doortrekken en ook aanvallend spelen.” Een lichte scheenbeenblessure doorkruiste daarna zijn plannen. “Na twee weken was ik fit, maar ineens was ik mijn plek kwijt. Dat kreeg ik dus drie minuten voor de wedstrijd eventjes te horen. Een reden heb ik nooit gekregen, ook niet gevraagd overigens.” “Ik vind dat een trainer in zo’n situatie naar mij hoort toe te komen. Daarbij vermoedde ik dat de keuze puur op persoonlijke voorkeur gemaakt was.” In het interview in ELF Voetbal Magazine vertelt Stekelenburg ook hoe hij de plek weer terugveroverde, over zijn mislukte transfer naar Fulham en zijn plek in Oranje. En zijn toekomst? “Daar maak ik me niet druk over, omdat ik er geen invloed op heb. Het enige wat ik kan doen, is goed blijven keepen. Wellicht overtuig ik een eventuele opvolger daar alvast mee.”
 
Feedback van MijnVoetbalTalent.nl: Wat kunnen andere voetbaltalenten van de ervaring van Maarten Stekelenburg leren?
 
Allereerst: baseer nooit je keuze voor een club op basis van welke trainer daar op dat moment is, alleen. Die trainer kan namelijk na korte tijd weer weg zijn, zoals in het voorbeeld van Stekelenburg. Dus: neem bij de keuze van een nieuwe club het hele beleid van die club, en hoe ze de afgelopen jaren hebben gehandeld, in beschouwing, en kijk zelfs ook wie er in het bestuur zitten en of je daar informatie over kunt achterhalen.

Daarnaast: natuurlijk heeft Stekelenburg wel invloed op zijn toekomst: het is zijn eigen verantwoordelijkheid om goed te keepen (dat heeft hij ook wel begrepen), ongeacht wat er gebeurt (of een trainer de opstelling nou 3 dagen of 3 minuten voor de wedstrijd bekend maakt, hoe lastig dat laatste ook kan zijn).
 
Daarnaast kan hij zelf besluiten om naar een andere club te gaan. Zeker als hij geen lange termijn contract heeft. Maar die moet je ook niet afsluiten als je alleen op de trainer van een club af gaat!

Dus, zorg er voor dat je betere keuzes maakt dan Maarten!