fbpx

Mohamed Ihattaren lijkt les te hebben geleerd en heeft nu juiste mindset

Mohamed Ihattaren (18) was vorig seizoen hét lichtpuntje en een baken van hoop in Eindhoven. Onder de nieuwe trainer Roger Schmidt komt het talent er vooralsnog nauwelijks aan te pas. Er lijkt echter een kentering aanstaande. ‘Hij heeft nu de juiste mindset.’

Lees in Voetbal International het hele artikel van Marco Timmer

 ‘Mijn voetbalhart huilt’, zei Ibrahim Afellay over Ihattaren. ‘Qua potentie is hij de beste speler die PSV heeft. Maar hij zal aan de bak moeten, het is aanhaken of afhaken.’ 

Wat is er toch gebeurd met het grootste talent op de Nederlandse velden die momenteel gewoon wisselspeler is in Eindhoven?

 ‘Hij heeft een nieuwe status gekregen en die status is hem ook aangepraat’, zei Afellay. Het is duidelijk dat die status even met Ihattaren op de loop is gegaan. Dat bleek tijdens het trainingskamp van PSV in Duitsland. Terwijl iedere speler na afloop van de training in een ijsbad moest, wilde Ihattaren zich aan die marteling onttrekken. Denzel Dumfries greep Ihattaren dat trainingskamp figuurlijk in zijn nekvel. De aanvoerder riep het talent ter verantwoording. Hij deed te weinig en verzaakte bij de fysiek zware trainingssessies.

Tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen in Groningen zat Ihattaren op de bank. Hij was disciplinair gestraft, want vanwege ‘ongemotiveerd trainen’ van een training weggestuurd.

‘Voetballen hoef ik hem niet te leren.’ Dit zei Roger Schmidt eerder dit seizoen over Ihattaren. De speelstijl vraagt echter een fysieke fitheid die Ihattaren dit seizoen nog niet heeft laten zien. Ihattaren was dit seizoen te zwaar. Het is niet voor het eerst dat de voetballer met zijn gewicht worstelt. In de jeugd werd Ihattaren om die reden bij de Onder-16 op de bank gezet. Hij had toen een vetpercentage van dertien, wat flink te veel was voor een voetballer van zijn leeftijd. Ihattaren was eerst heel boos, maar hij ging nadat hij de boodschap had begrepen keihard extra trainen. De voetballer kreeg een uitgekiend dieet van een voedingsdeskundige en zijn vetpercentage ging binnen een paar maanden met liefst vijf procent naar beneden.

Het karakter van Ihattaren is één van zijn kwaliteiten, maar tegelijk een valkuil. De voetballer kent geen enkele druk. Hij speelt altijd onbevangen en is zo overtuigd van zijn kwaliteiten dat hij mede daardoor tot indrukwekkende dingen in staat is en tot grote hoogten kan stijgen. Bij het Nederlands elftal was hij bijvoorbeeld niet onder de indruk van het niveau, hij zag dat hij moeiteloos mee kon tijdens trainingen. Dit seizoen heeft zijn karakter van schijt aan de hele wereld Ihattaren echter nog vooral in de weg gezeten. Want hij had het doorgetrokken buiten het veld en nam van niet heel veel mensen nog wat aan.

Uiteraard speelt zijn nog jeugdige leeftijd daarbij een rol. De mensen die hem echt kennen, noemen Ihattaren een gevoelig mens. Een jongen nog, die vorig jaar bovendien zijn vader verloor. ‘Af en toe ben ik gewoon op. Fysiek en in mijn hoofd. Ik kom soms moeilijk in slaap, dan blijf ik er maar aan denken. Het heeft grote invloed op me’, zo omschreef Ihattaren zijn grote verdriet in VI. De voetballer is echter inmiddels wel in de keiharde prestatiewereld van de topsport terecht gekomen. Maar de stoere houding die hij zich geregeld aanmeet, is schijn en hoort ook bij zijn leeftijd.

Ihattaren staat als jong mens alleen op het veld zeer zelfverzekerd in zijn voetbalschoenen. Daarbuiten is hij nog makkelijk beïnvloedbaar waarbij niet iedereen altijd hetzelfde belang als de voetballer lijkt te hebben. Het veilige cirkeltje thuis-voetbal-thuis is met die invloeden van buitenaf doorbroken. ‘Zijn omgeving is cruciaal’, zei Afellay niet voor niets. ‘Dat iemand hem aan zijn oor trekt en zegt: “Luister grote vriend, nu gaan we even heel gauw normaal doen”. Hij heeft genoeg broers.’

De familie van Ihattaren speelt een belangrijke rol in het omdraaien van de situatie waarin hij terecht is gekomen. Uiteraard heeft de voetballer zelf de sleutel tot de oplossing. Ihattaren beseft inmiddels dat hij met Schmidt in een wedstrijd zit die hij enkel kan winnen door te voldoen aan diens eisen.

Vorige week was een jaar geleden dat de vader van Ihattaren overleed. Terwijl de familie bij elkaar was, presenteerde PSV Mario Götze. Direct werd ook de link met Ihattaren gelegd. Want zou dit niet ten koste gaan van het grote talent? Het aantrekken van Götze lijkt een andere uitwerking te hebben op Ihattaren dan wellicht verwacht. Het lijkt als een trigger te werken. Ihattaren wil laten zien en bewijzen dat hij absoluut niet minder is dan de Duitser en misschien zelfs wel beter. Op het menu staan weer kip en broccoli en Ihattaren heeft de afgelopen twee weken heel hard gewerkt. Zelfs extra met een zelf aangetrokken personal trainer en inmiddels zit hij onder zijn streefgewicht van tachtig kilo.

Daarnaast sprak Ihattaren uitgebreid met Schmidt. Toch een beetje die speciale aandacht die het speciale talent nodig heeft. De trainer gaf zijn pupil ook wat ter overdenking mee. Geen enkele trainer kan jou op de bank houden, alleen jij kan jezelf op de bank houden, was de boodschap van Schmidt.

‘Mo heeft goed en gemotiveerd getraind, hij zit op de juiste weg’, zei de Duitse trainer. ‘Hij heeft nu de juiste mindset. Ik denk dat er wel iets is veranderd bij hem. Het is onze taak om alle spelers in de beste shape te krijgen. Ook mentaal, qua mindset. De eerste weken waren niet zo makkelijk voor hem, zijn prestaties waren ook niet zo goed. De speler was teleurgesteld. Na een tijdje begreep hij het wat beter. Het beste is geweest dat zijn mindset veranderde en hij weer begon met hard werken en vechten voor zijn positie.’

Ihattaren lijkt de boodschap te hebben begrepen. Als hij daarin slaagt, heeft Mo Ihattaren een moeilijke fase op zijn weg naar volwassenheid doorstaan. Hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt, is een uitspraak die met koeienletters op de muur staat bij de PSV Academie op De Herdgang. In de harde leerschool onder Schmidt is het een dure les die Ihattaren nu lijkt te hebben geleerd.