Van speler naar trainer in vijf dagen, Clarence Seedorf deed het. Op 14 januari dit jaar kondigde hij zijn afscheid als speler bij het Braziliaanse Botafogo aan, 19 januari zag hij op de bank AC Milan met 1-0 winnen van Hellas Verona. Vervolgens verloor Milan vier van de negen competitiewedstrijden, waardoor het twaalfde in de Serie A staat op 42 punten van koploper Juventus. Zowel in de Italiaanse beker als in de Champions League zijn de ‘Rossoneri’ al uitgeschakeld.
De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport kwam vorige week met een lijst van kritiek die de spelers zouden hebben op Seedorf. Wat opviel was onder meer dat de tactische besprekingen alleen per linie gevoerd worden en niet met het hele elftal. In het oog sprong ook de klacht dat bij de individuele gesprekken altijd een psycholoog aanwezig is. De werkwijze van de beginnende coach doet de wenkbrauwen fronsen in de voetballerij. Hoe zit dat buiten het wereldje?
Valkuilen Hockeycoach Marc Lammers staat bekend om zijn innovatieve werkwijze en duidt het probleem van Seedorf. “Seedorf maakt een gedreven indruk en heeft veel ideeën, maar hij wil misschien wel te veel en te snel. De valkuil van iedere beginnende coach is dat je onbewust een kopie van jezelf als spelers wil. Je moet je echter kunnen verplaatsen in je spelers, commitment van onderaf creëren. Stel open vragen in plaats van te zeggen wat je wil. Je moet zorgen voor draagvlak. Dat lukt niet door dingen op te leggen. Vraag spelers welke punten verbeterd moeten worden en vervolgens wat zij er aan gaan doen.”
Volgens Lammers moet Seedorf open kaart spelen. “Stel je kwetsbaar op, zeg dat je de boel hebt onderschat. Doe dat alleen, zonder psycholoog. Bouw een band op. Ga met de key players om tafel. In plaats daarvan lees ik dat hij algemeen directeur Adriano Galliani om steun vraagt. Galliani zou de komende tijd dichter bij Seedorf en het team moeten zitten. In plaats van toenadering te zoeken bij zijn spelers, haalt Seedorf er iemand van bovenaf bij. Zo zal de kloof tussen hem en zijn spelers alleen maar groter worden.”
Gebrek aan zelfkritiek De lijst met spelersklachten zegt volgens basketbalcoach Ton Boot meer over de voetballers dan de coach. “Als ik die punten zo lees, zie ik vooral een gebrek aan zelfkritiek. Ik geloof niet dat Seedorf in zijn tactische bespreking het team als geheel er niet bij betrekt. Ik ken geen enkele coach die zo werkt. En dan het verwijt dat Mario Balotelli voorgetrokken zou worden. Balotelli heeft extra zorg nodig, maar dat is wat anders dan iemand voortrekken. Overigens ben ik van mening dat zo’n zogenaamde sterspeler als Balotelli zelf moet betalen voor zijn extra zorg. Hij verkoopt zich als een goede speler, hij wordt ernaar betaald, dan moet hij er ook zelf voor zorgen dat hij presteert. Laat hem die psycholoog maar uit eigen zak betalen.”
Dat de vertrouwensrelatie tussen de spelersgroep en Seedorf niet goed is, valt ook Boot op: “Dat er zo’n lijst naar buiten komt, duidt op een massale aanval van de spelersgroep. Eigenlijk is er geen vertrouwensrelatie meer en moet Seedorf zijn conclusies trekken.”