fbpx

Garry Mendes Rodriques: Van pakketjes sorteren naar Spaans topvoetbal

Nog maar twee jaar geleden sorteerde Garry Mendes Rodriques dagelijks postpakketjes bij TNT. In de avonduren was hij amateurvoetballer bij het bescheiden FC Boshuizen in Leiden. Nu lonkt voor de aanvaller van het Spaanse Elche de confrontatie met de beste voetballers van de wereld.

Rob Jacobs gaf hem het juiste zetje in de rug. De voormalig speler van Feyenoord en Xerxes en oud-trainer van Sparta, Feyenoord, FC Groningen en Roda JC zag als coach van Neptunus met eigen ogen over hoeveel kwaliteiten Garry Mendes Rodriques beschikte. In de regionale media zei Jacobs meer dan eens ‘dat het profvoetbal lag te snurken’ omdat ze een groot talent zomaar in de eerste klasse lieten verpieteren. Prompt kon Mendes Rodrigues op proef komen bij Sparta en ADO. Gouden greep ‘Ik tekende snel een contract bij ADO Den Haag, maar de club had nog niet direct veel vertrouwen in mij’, vertelt hij. ‘Ik werd op huurbasis bij FC Dordrecht gestald. Dat bleek een gouden greep. Ik heb me daar snel ontwikkeld.’ Na een half jaar stond de directie van Levski Sofia op de stoep. ADO Den Haag mocht 200.000 euro bijschrijven op de rekening en FC Dordrecht incasseerde 100.000 euro. ‘Dat was al een onverwachte en mooie stap. Bij Levski Sofia was ik meteen basisspeler en maakte ik elf doelpunten. De afgelopen weken kon ik naar Frankrijk, Oekraïne, Rusland. Maar toen het Spaanse Elche op de stoep stond, was ik verkocht.’ Lucratief De club uit Zuid-Spanje zocht een flankaanvaller. Mendes Rodrigues, Rotterdammer met Kaapverdische roots, tekende vorige maand een lucratief contract voor 4,5 jaar. ‘Ja, toen dacht ik wel even terug aan de tijd dat ik met die pakketjes door Rotterdam reed. Daar was ook niets mis mee hoor, maar dit is een droom. Zaterdagmiddag spelen we tegen Granada. Omdat de Bulgaarse competitie stillag, miste ik de eerste weken nog de juiste conditie. Nu ben ik fit en wil ik spelen.’ Mendes Rodrigues, die als jeugdspeler bij Sparta en Feyenoord speelde, staat dit seizoen misschien oog in oog met Messi. ‘Of ik dan in mijn arm knijp? Om zeker te weten dat ik niet droom? Nee joh, dan ga ik lekker voetballen. Ibrahim Afellay en ik zijn de enige Nederlanders in de Primera Division. Daar moet je toch iets voor kunnen. Toch?’