fbpx

Letschert: ‘Nu kan ik boosheid omzetten in positieve energie’

Ineens zat hij daar. Op de bank bij Oranje. Timo Letschert (23), ooit niet goed genoeg voor Ajax en FC Groningen, klopt op de deur van de nationale top. En daar stoppen zijn ambities niet. In ELF Voetbal Magazine een uitgebreid interview met Letschert over zijn buitenlandwens, zijn doorzettingsvermogen en zijn temperament.

Foto: Pro Shots

 
Letschert denkt dat zijn temperament eerder een zegen is dan een vloek. “Dat denk ik wel, al zal mijn moeder het daar misschien niet mee eens zijn, haha. Maar mijn temperament heeft me wel gebracht waar ik nu ben”, zegt Letschert in ELF Voetbal Magazine. “Boosheid geeft je ook net wat meer durf. Dat je net wat meer schijt hebt.” Ontwikkeling “In de moeilijkste wedstrijden, met veel spanning erop, dan begint het te borrelen bij mij. Dan komt er een explosie van energie. Dan ben ik op mijn best”, vertelt de centrale verdediger. “Dat zijn ook momenten voor een verdediger om op te staan. Ik ben alleen bezig met het spel. Immuun voor alles eromheen. Dat kan ik uitschakelen.”
“Ook omdat ik dus een paar keer wél over de schreef ben gegaan. Dan pakte ik kaarten en deed ik rare dingen. Nu kan ik de boosheid omzetten in positieve energie. Energie die je nodig hebt om goede wedstrijden te spelen. Op het scherpst van de snede. Dat is een ontwikkeling die ik heb doorgemaakt. Ik wil niet meer aan de supporters laten zien hoe goed ik ben. Denk alleen maar aan die spits. Jij bent van mij. Geen gezeik.” Van Basten Ook bij het Nederlands elftal werd het temperament van Letschert besproken. “Het was mijn eerste dag bij Oranje, dan heb je in de avond een individueel gesprek met de technische staf. Van Nistelrooij, Van Basten en Blind zaten naast elkaar. Nadat ik mijn zegje had gedaan en dacht dat het klaar was, wilde Van Basten nog iets zeggen. Hij en Van Nistelrooij hadden tot dan toe alleen maar zitten luisteren.
“Toen zei Van Basten: ‘Ik heb nog één vraag. Timo wat zijn je verbeterpunten?’ Dus ik zei dat ik sterker wilde worden in de lucht, nog dominanter in de coaching en meer een leider zijn en gevaar beter leren inschatten. Hij: ‘En hoe zit het dan met je temperament?’ Ik zei dat ik er juist tevreden over ben, ik het goed in toom kan houden. Maar hij wees me erop dat hij me dingen heeft zien doen, tegen PSV en Heerenveen bijvoorbeeld, toen ik kaarten kreeg voor praten tegen de scheids. Ik begreep zijn punt dan heel goed. Geel krijgen door praten is het stomste dat je kunt doen. Dat is een stap die ik nog moet maken naar scheidsrechters toe.”
Natte oksels Letschert moest zich niet alleen presenteren bij de technische staf, maar ook bij de andere spelers van Oranje. Hij moest als nieuweling twee minuten speechen voor de groep. “Ik stond er met plakkaten van zweet onder mijn oksels, zo zenuwachtig was ik. Ik had geen briefje bij me. Deed het praatje uit m’n hoofd.”
“Om eerlijk te zijn had ik het op mijn kamertje vooraf ingestudeerd. Met de timer op mijn telefoon, zodat ik wist hoe lang ik ongeveer moest praten. Ik had uiteindelijk vijf seconden over, dus dat was mooi getimed. Het hele gebeuren was natuurlijk wel komisch. We zaten al drie dagen bij elkaar en ik begon mijn speech met ‘Hallo, ik ben Timo’. Dus de hele groep in koor: ‘Hallo Timo! Dat was wel lachen. En ze weten nu wel een beetje waar ik vandaan kom.”