fbpx

Jasper Cillissen: ‘Na 2 jaar op de bank wilde ik weg. Dat was de emotie. Maar ik heb mezelf na 1,5 week weer op de rit gekregen en gezegd: ik ga gewoon mijn ding doen’

De keeper uit Groesbeek krijg je niet zo snel gek. Ook niet als regerend wereldkampioen Spanje de tegenstander is op het grootste voetbaltoernooi ter wereld. ‘Spanning? Nee joh, dat heb ik helemaal niet. Misschien als de wedstrijd echt dichtbij komt, maar nu heb ik daar geen last van. Wie weet, zit dat ook wel helemaal niet in me. Ik doe gewoon mijn ding en hoop dat dat goed genoeg is.’
Cillessen zat zich sinds zijn overstap in 2011 van NEC naar Ajax eerst 2 jaar te verbijten op de bank. Af en toe mocht hij een wedstrijdje keepen, maar hij moest zich schikken in een rol achter Kenneth Vermeer. Toen trainer Frank de Boer bij de start van het afgelopen seizoen wéér voor Vermeer koos, stond Cillessen op het punt te vertrekken. ‘Dat was de emotie. Na 2 jaar op de bank wilde ik weg. Maar ik heb mezelf na 1,5 week weer op de rit gekregen en gezegd: ik ga gewoon mijn ding doen.’ En zie waar Cillessen nu staat. Na een reeks blunders van Vermeer in de eerste maanden van het seizoen kreeg Cillessen eindelijk een echte kans en al snel volgde een uitnodiging voor Oranje. ‘Je denkt natuurlijk niet zo, maar uiteindelijk heeft die zware periode mij wel tot een betere speler gemaakt’, erkent Cillessen. ‘Ik ben volwassener geworden, reageer minder uit de emotie als het slecht gaat. Dat heeft me tot hier gebracht. Natuurlijk wilde ik bij Ajax meteen zo snel mogelijk spelen, maar het heeft me wel gemaakt tot wie ik nu ben. Misschien heeft het wel zo moeten zijn.’ Cillessen gaat het WK in als de nummer 1 van Oranje. ‘Dat voelde pas echt zo toen ik ook dat rugnummer kreeg toegewezen. Maar ik kan geen moment verslappen of slecht trainen, moet nog steeds volle bak gaan. Ik heb een goed jaar achter de rug en pas goed in het systeem dat we bij Oranje spelen. Ik moet doen wat ik altijd doe, want daarom ben ik geselecteerd. Wanneer ik tevreden ben over dit WK? Ik hoop daar over 4 weken antwoord op te kunnen geven, als ik op vakantie op een strandbedje lig met die wereldbeker in mijn armen.’