Guus Hiddink spreekt over psychologie in het voetbal tijdens het Nationale Voetbalsymposium.
Chelsea-directeur Mike Forde geeft inzicht in de psychologische aspecten tijdens het opbouwen van een organisatie en het samenstellen van een begeleidingsstaf. “Je hoort trainers steeds vaker over een mentaal probleem praten. Maar dat klinkt zo abstract”, zegt Raymond Verheijen, een van de oprichters van de NVA, die voetbalspecifieke bijscholing geeft aan trainers, stafleden en voetballers.
“We staan in de voetbalwereld aan de vooravond van een nieuwe ontwikkeling. De term ‘geest’ of ‘mentaal’ hebben we binnenkort niet meer nodig om zaken in het voetballen te verklaren. Het zal niet langer gaan om ‘mentale’ training maar om het trainen van het denken, en in het verlengde daarvan de invloed van dit denken op het handelen van spelers. Over hoe je dat kan doen, spreken we onder meer op ons symposium.”
Het symposiumthema ‘van voetbal naar psychologie’ wordt belicht vanuit vier invalshoeken: het coachen van individuele spelers, het coachen van een team, het coachen van stafleden en het coachen van trainers. Bezoekers krijgen handvatten aangereikt die ze als trainer, staflid of voetballer in praktijk kunnen brengen.
Raymond Verheijen werkt als assistent-trainer sinds 2000 op alle Europese en wereldkampioenschappen en is op dit moment onder meer werkzaam als assistent-bondscoach van Wales.