fbpx

Enkele lessen uit de jeugdopleiding van Southampton

‘Wij verlangen drie dingen van de coaches tijdens onze trainingssessies voor de jeugd: we willen dat de spelers zwetend van het veld komen, met een lach op hun gezicht, én dat ze iets hebben geleerd.’ In de Daily Telegraph stond afgelopen week een prachtig verhaal over de jeugdopleiding van Southampton. Door de goede prestaties van de ploeg van Ronald Koeman is Southampton hot in Engeland en staat de roemrijke youth academy weer eens volop in de schijnwerpers.
 
 
 
 
Met een lach op hun gezicht. Het zou heel gewoon moeten zijn, maar als ik aan Nederlandse jeugdopleidingen denk, zie ik eerder schreeuwende trainers en gefrustreerde spelers voor me dan jochies met een lach op hun gezicht. Denk alleen maar even terug aan de film die in 2000 uitkwam over de jeugdopleiding van Ajax, Daar hoorden zij engelen zingen. Veel gelachen wordt daar niet…
 
Bij Southampton dus wel. En dat werpt zijn vruchten af. Talloze grote voetballers speelden in hun jonge jaren bij Southampton, onder wie Alan Shearer, Matthew Le Tissier, Graeme Le Saux, Theo Walcott, Gareth Bale en Alex Oxlade-Chamerlain. Afgelopen zomer leverde de jeugdopleiding van Southampton opnieuw drie spelers af aan topclubs. Luke Shaw werd voor 31 miljoen pond (zo’n 37 miljoen euro) verkocht aan Manchester United, Adam Lallana voor 23 miljoen aan Liverpool en Calum Chambers voor twaalf miljoen aan Arsenal.
 
Ook Rickie Lambert en Dejan Lovren (beiden naar Liverpool) vertrokken bij Southampton en mede vanwege die uittocht verwachtten vele analisten dat Southampton onder Ronald Koeman een heel zwaar jaar tegemoet zou gaan. Tot dusverre verrast de nieuwe ploeg echter vriend en vijand. Buiten Graziano Pellè en Dusan Tadic, topaankopen van Koeman zelf, breekt in het nieuwe Southampton toch ook weer een aantal jeugdspelers door. De enige – maar niet onbelangrijke – verdienste van Koeman daarbij is dat hij het aandurft die spelers een kans te geven. Afgelopen week stond in het League Cup-duel met Stoke City (2-3 winst) het nieuwste talent in de basis: linksback Matt Targett. Een ander talent, James Word-Prowse (foto boven), kampt dit seizoen veel met blessureleed maar wordt ook getipt als toekomstig topspeler. En daarachter staat de volgende talentvolle tiener alweer klaar: Harrison Reed.
 
Dat Southampton al jarenlang een talentenfabriek is, is uiteraard geen toeval. In de Daily Telegraph wordt beschreven hoe de club omgaat met jeugdspelertjes die zich aandienen. Al vanaf hun vijfde jaar zijn ze welkom, om kennis te maken met The Southampton Way. Plezier staat voorop. ‘De golden age, in het bijzonder tussen zeven en twaalf, is heel belangrijk’, zegt technisch directeur Martin Hunter van The Saints. ‘Als ze op vijfjarig leeftijd bij ons komen, gaat het niet over systemen, het gaat over basisvaardigheden. Op de jongste leeftijd gaat het alleen maar om de bal en de speler.’ Iedere speler moet uiteindelijk op minimaal twee posities uit de voeten kunnen. Als een talent niet voldoende inzet toont, volgen wel degelijk harde maatregelen, maar een boete legt de club nooit op. ‘We raken ze waar het echt pijn doet. Als ze er een puinhoop van maken laten we ze langs de lijn toekijken bij een wedstrijd of een training, of loopoefeningen doen, of we zeggen gewoon: Jij speelt niet, hij speelt.’
 
The Southampton Way trekt ook internationaal de aandacht. Hunter openbaart dat onder meer afgevaardigden van SC Heerenveen al een kijkje zijn wezen nemen bij de jeugdopleiding van Southampton. ‘Net als enkele collega’s en vrienden van Ronald Koeman.’
 
Ronald Koeman en Southampton zullen dit seizoen echt nog wel een dip krijgen. Eigenlijk kan het vanaf dit punt alleen maar slechter gaan met de ploeg – eenvoudigweg omdat het vrijwel niet beter kan. Maar de goede prestaties van de trainer en de ploeg hebben er in ieder geval al toe geleid dat de jeugdopleidingen in Engeland én in Nederland weer eens heel serieus tegen het licht worden gehouden.