fbpx

Depay kreeg extra (mentale) begeleiding

De geweldige invalbeurt van Memphis Depay tegen Australië was behalve voor de PSV-aanvaller zelf voor veel mensen om hem heen een moment waarop alles op zijn plek viel. Hij kende een moeilijke jeugd, bracht zijn leraren op school en de jeugdtrainers van PSV met enige regelmaat tot wanhoop en leek lange tijd typisch zo’n talent dat zou sneuvelen door allerlei randzaken. In Eindhoven verloren ze echter nooit het geloof in het begenadigde talent, en gaven hem extra begeleiding, waardoor hij de obstakels op weg naar de top overwon en nu zijn grote belofte inlost.

 
 
Zijn oud-trainer Fred Rutten liet de aanvaller debuteren bij PSV:  “Voor sommige grote talenten stel je een speciaal traject op met extra begeleiding”, aldus Rutten. „Bij Memphis hebben Erik ten Hag (oud-assistent-trainer PSV, red.), zijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma junior en zijn coach Joost Leenders daar een grote rol in gespeeld.” Lifecoach Leenders heeft Memphis vanaf zijn twaalfde intensief begeleid om hem te behoeden voor de valkuilen op weg naar de top en in het dagelijkse leven.
„Memphis was een jongen met issues en ik heb hem geholpen daarmee om te gaan. Als je ziet hoe hij nu in het leven staat, dan heeft hij een geweldige ontwikkeling doorgemaakt”, aldus Leenders, die PSV prijst om het getoonde geduld. „Vaak zijn dit soort jongens de drop-outs in het Nederlandse voetbal. PSV heeft bij Memphis het besef gehad dat ze niet gemiddeld moesten denken en heeft zich gerealiseerd dat Memphis een bijzonder talent was, dat extra aandacht nodig had.”
 
Ook Rutten gaf als hoofdtrainer die extra begeleiding. „Memphis heeft een geweldige inborst. Hij is een jongen met een heel goed hart. Maar hij heeft wel moeten leren dat voetbal een vak is en dat je het ook zo moet beleven. Memphis heeft een grote hobby en dat is rappen. Dat vond-ie prachtig en daar was hij heel druk mee. Ik heb hem gezegd: ’je kunt niet de beste zijn in voetbal én de beste in rappen. Je moet je op het voetbal focussen als je de top wil halen’. Dat heeft hij geweldig opgepikt.”
 
Rutten vervolgt: “Ik ben eens met hem gaan zitten en toen heb ik een metafoor gebruikt. Ik heb gezegd: ’stel je eens voor, je bent op bezoek geweest bij je moeder en gaat met de trein terug van Rotterdam naar Eindhoven. Normaal doe je daar een uur over. Maar als je op elk station onderweg uitstapt dan duurt de reis veel langer. Zo is het ook met voetbal. Er is een rechte lijn naar het eerste elftal, maar als je telkens links of rechts afslaat dan duurt het veel langer voor je PSV 1 bereikt’.”