fbpx

De Boer: ‘Als je slechte resultaten hebt, komt er vanzelf angst en brokkelt het vertrouwen af’

Frank de Boer gaat zaterdagavond met Ajax op zoek naar de eerste zege van 2012. De Amsterdammers reizen af naar Noord-Brabant voor het duel met NAC Breda.

 
De conclusie dat de bestuurlijke crisis de afgelopen weken zijn effect heeft gehad op de spelersgroep is volgens de Boer onjuist. “Dat ik er mee te maken heb is duidelijk, maar voor de spelers valt dat wel mee”, zei hij vrijdag. “We zitten niet in een goede periode op dit moment. Mede door veel blessures hebben we continu niet een vast elftal kunnen opstellen.”
De Boer zag de afgelopen weken angst in zijn ploeg kruipen. “Als je slechte resultaten hebt, komt er vanzelf angst en brokkelt het vertrouwen af. Dan zal je keihard moeten werken en kan één overwinning de ommekeer betekenen. Ik praat nu veel met de groep en probeer te verklaren waarom we ondanks veel balbezit zo weinig creëren.”
Theo Janssen ontbreekt zaterdag, waardoor Dmitri Bulykin een kans krijgt. “Ja, hij start”, bevestigde de coach. “Hij leeft van voorzetten en van dreiging in het strafschopgebied. Om die speelwijze duidelijk te maken aan de spelers starten we met hem. Als het goed loopt zou het best zo kunnen zijn dat we het volgende week laten staan.”
De druk op de spelers is groot, maar ook op zijn eigen functioneren is af en toe kritiek, merkt De Boer sinds kort. “Je weet dat als je bij Ajax drie wedstrijden niet wint, er geklaagd wordt. Hier is een gelijkspel al een nederlaag. Met dit soort resultaten komt er kritiek, dat weet je. Natuurlijk doet het wat met me, want ik wil het snel omkeren. Maar ik denk dat ik er goed mee kan omgaan.”