fbpx

Bankzitter Bulykin: ‘Je moet je hoofd leeg houden en je altijd voorbereiden op de volgende wedstrijd’

 
Op de slotdag van de transfermarkt kwam Dmitry Bulykin naar Amsterdam. Bij Ajax staat de teller inmiddels op acht treffers. ,,Ik ben blij dat ik bij een Europese topclub terecht ben gekomen, die strijdt om het kampioenschap. Het is compleet anders als je met je team vecht voor de zesde plaats. Het niveau is veel hoger. De wedstrijden zijn anders, de emotie is anders. Alles ademt kwaliteit. Natuurlijk zal ik nog gelukkiger zijn als ik meer zou spelen. Maar de trainer kiest voor een andere tactiek. Daar kan ik niets aan doen. Ik kan alleen wachten op mijn kans en mij honderd procent geven.”
,,Natuurlijk is het elke keer een teleurstelling als ik niet speel, maar ik ben ervaren genoeg om daar mee om te gaan. Dan moet ik nog harder werken en wachten op de volgende kans. Als je na twee weken al teleurgesteld raakt, ben je een slechte speler. Je moet je hoofd leeg houden en je altijd voorbereiden op de volgende wedstrijd. Ik laat elke wedstrijd het beste van mezelf zien en ik hoop dat ik de fans nog veel goals kan geven en dat we kampioen worden.”Zijn rol als dertiger mag ook niet worden vergeten. ,,Je hebt ervaren spelers nodig om de kwaliteit in je team te waarborgen. Om de rol van mentor op me te nemen is lastig omdat ik de taal niet spreek. Maar ik help de jonge spelers wel waar ik kan. We hebben André Ooijer, Theo Janssen en ikzelf als meest ervaren spelers. Die heb je nodig om de kwaliteit in je team te waarborgen. De jonkies weten nog niet zoveel over het voetballeven. Ik wel en ik geef dat graag aan ze door. Jonge spelers kunnen mij niet verrassen met hun gedachten of hun gedrag. Ik ben zelf ook zo geweest. Ik weet wat ze denken, kan ze de weg wijzen. En als iemand luistert en doet zoals ik ze heb voorgesteld dan kan ik daarvan genieten.”
Zoals hij de jonge spelers nu vaak herinnert aan de titel van vorig jaar. ,,De kans op het kampioenschap zit nu wel bij iedereen in het hoofd. Als ik bij een speler bespeur, dat hij er niet aan denkt dat duw ik hem weer in de goede richting dat hij weer denkt aan het kampioenschap. Ik denk er elke week aan. Je hebt alles nodig om de titel te bereiken.”
Behalve het kampioenschap heeft Bulykin zich nog een persoonlijk doel gesteld: ,,Ik maak geen kans meer om topschutter van de Eredivisie te worden. Maar wel van Ajax. Dat zal ik mooi vinden.”
 
Lees het hele artikel op www.ajax.nl
 
 Lees ook: Bulykin heeft geen problemen met bankzitten