fbpx

Als jong voetbaltalent naar het buitenland: Supertalentje (7) naar Real Madrid

 
Real Madrid zou ervoor hebben gekozen het talentje nu al aan zich te binden, omdat er meerdere kapers op de kust waren. Ook stadgenoot Atlético Madrid zou belangstelling hebben voor de jeugdige Coira.
Hij is nog zo jong dat hij nog op een half veld speelt. Zeven tegen zeven, in Moraleja de Enmedio, een dorpje dertig kilometer ten zuiden van de Spaanse hoofdstad Madrid. Dat spelen met de bal doet Leonel Ángel Coira zo goed, dat hij door de invloedrijke sportkranten Marca en AS is omgedoopt tot ‘de zevenjarige Messi’. Op een filmpje is te zien dat hij in een shirt van Real Madrid de Argentijnse krant Olé voor een telefonisch interview keurig te woord staat. Op de vraag hoe vaak hij een bal kan hooghouden, antwoordt hij ‘acht of negen keer’. Als hij moet kiezen tussen een assist of een doelpunt, opteert hij voor het eerste. Waar hij het meest van geniet, is dribbelen met de bal, kappen en draaien en een tegenstander poorten. Vooral dat laatste. En hij wil worden zoals zijn grote idool Lionel Messi.
De overeenkomsten zijn er alvast. Beiden zijn Argentijn, maar voetballen op z’n Spaans. Dat wil zeggen: met veel techniek, overzicht en plezier. De twee verlieten ook vroegtijdig hun vaderland.
Messi werd op zijn dertiende opgenomen in de jeugdopleiding van FC Barcelona. Leonel Ángel stak in het kielzog van zijn ouders op zijn derde de Atlantische Oceaan over. Vader Miguel weerlegt de kritiek dat hij naar Madrid verhuisde om zijn kind te exploiteren: “Ik kreeg de mogelijkheid om met jonge voetballers te gaan werken. Net zoals ik in Venezuela heb gedaan”, verklaart de oud-prof in het Spaanse ABC de keuze om Argentinië te verlaten.Toen Leonel Angel bij de plaatselijke FC in Moraleja de Enmedio tegen een bal trapte, werd zijn talent snel herkend. Atlético Madrid meldde zich. Na een proeftraining wilde de tweede club uit Madrid hem inlijven. Het grote Real stak daar een stokje voor, nodigde Leo uit voor een trainingsessie en schotelde hem plots een contract voor. Zeven jaar oud pas en de dreumes, 1.40 meter en 32 kilo, heeft de clubs al voor het uitkiezen. Hij wordt de jongste aanwinst ooit uit de roemruchte geschiedenis van De Koninklijke. Leo tekent een contract voor één jaar, krijgt geen salaris, maar wel reiskostenvergoeding en een extraatje voor papa. Hij gaat spelen bij de benjamines van Real. Het jongste team van de Madrilenen, bedoeld voor de acht- en negenjarigen. Voor Leo wordt graag een uitzondering gemaakt. Op 6 september maakt hij zijn opwachting. Daarna is het wachten tot 29 maart 2020. De datum waarop Leo zestien wordt. Volgens de Spaanse wet de leeftijd waarop een speler zijn debuut mag maken in de Primera División. Het onschuldige ventje is dan puber geworden en ongetwijfeld klaargestoomd voor het grote werk. Of niet, maar daar houdt Leo zelf geen rekening mee. “Spelen in het eerste van Real, dat is mijn grote droom.” Hij is nog zo jong dat hij nog op een half veld speelt. Zeven tegen zeven, in Moraleja de Enmedio, een dorpje dertig kilometer ten zuiden van de Spaanse hoofdstad Madrid.