fbpx

Aissati: ‘Ik heb toen ervaren hoe het voelt als iedereen helemaal gek van je is’

Ismaïl Aissati heeft een opmerkelijke eerste seizoenshelft achter de rug. Nadat afgelopen zomer een definitieve overgang naar Vitesse afketste keerde de 23-jarige Utrechter terug naar Ajax. Eenmaal in Amsterdam moest de middenvelder zich aansluiten bij de beloftenploeg van Gery Vink en John Bosman en werkte hij na verloop van tijd zijn wedstrijden af op maandagavond. Dat deed hij zo goed dat trainer Frank de Boer, mede ingegeven door de vele blessures, hem onlangs terughaalde naar het eerste elftal.

 
De geste van De Boer is voor Aissati behalve een beloning voor zijn goede spel ook een compliment voor zijn immer positieve instelling. ,,Aan het begin van het seizoen was het mijn intentie om zo snel mogelijk terug te keren in Ajax 1″, licht de liefhebber pur sang de situatie toe. ,,Hoewel ik het in het begin best lastig vond, kon ik twee dingen doen: Of de hele tijd gaan lopen klagen of gewoon iedere training alles geven. Voor mezelf, maar ook voor de trainers van Jong Ajax, heb ik voor het laatste gekozen. Ik heb bij Vink en Bosman een fantastische tijd gehad en de trainingen waren van een hoog niveau.” Bovendien bleek eerstgenoemde geen onbekende van de Marokkaanse Nederlander. ,,Ik kende Gery Vink nog uit de PSV-jeugd. Daar was hij was samen met Ricardo Moniz techniektrainer. Iedereen was daar ook helemaal weg van hem net als hier bij Ajax. De trainingsmethodes van Vink zijn echt fantastisch.”
 
Saillant genoeg stond voor Aissati het afgelopen half jaar in schril contrast met zijn opmerkelijke entree bij PSV in 2005, toen hij als 17-jarig jongetje indruk maakte in de UEFA Champions League. ,,Ik heb toen ervaren hoe het voelt als iedereen helemaal gek van je is. Het kan alleen heel snel omslaan, maar dat is de voetballerij.” Toch geeft de sympathieke technicus achteraf toe moeite te hebben gehad met zijn toenmalige status. ,,Ik was vroeger echt heel schuw en vond het moeilijk mezelf bloot te geven.”
De beginperiode van Aissati doet een beetje denken aan die van Adam Maher, het 18-jarige Marokkaans-Nederlandse talent van AZ. ,,Aan hem merk ik ook dat het heel snel gaat”, zegt de Ajacied over zijn jonge landgenoot. ,,Ik ben een heel grote fan van hem en vind hem een fantastische voetballer. Hij wil ook altijd de bal hebben, ondanks dat hij niet groot en sterk is. Daarnaast is hij zó balvast en heeft hij zoveel vertrouwen aan de bal. Ik houd wel van zulke spelers. Ik vind ook dat Verbeek heel goed met hem omgaat door hem af en toe uit de wind te houden. Dat deed Guus Hiddink ook met mij. Ik hoop in elk geval dat hij een fantastische carrière tegemoet gaat, maar daar heb ik alle vertrouwen in.”
Wellicht kruisen Aissati en Maher woensdag de degens als in de ArenA het bekerduel Ajax – AZ op het programma staat. Een ontmoeting waarnaar eerstgenoemde uitkijkt. ,,Ik verwacht dat het een fantastische wedstrijd wordt. Het is de laatste wedstrijd voor de winterstop, dus hopelijk zien we twee teams die voor de winst gaan. AZ heeft ook een voetballende ploeg zoals wij. Alleen moeten wij naar onszelf kijken.”
Wat er vervolgens in de winterstop gebeurt is volgens Aissati afwachten. ,,Ik zit in mijn laatste contractjaar, dus als Ajax nog iets aan me wil verdienen moeten ze me in januari verkopen. Anders praten we na de winterstop verder. Maar bij Ajax blijven is voor mij absoluut een optie. Het is aan de club.”
 
Lees ook: Aissati toont karakter: ‘door diepe dalen gegaan’.