fbpx

AFVALLEN BIJ EEN BVO; QUINCY PROMES: ‘NA AJAX WAS IK HET GELOOF IN MEZELF KWIJTGERAAKT, IK WILDE STOPPEN’

Het is weer de periode waarin veel (jeugd)spelers te horen krijgen of ze wel of niet mogen blijven in de opleiding van een BVO. Sommigen krijgen slecht nieuws. Het is vaak een grote teleurstelling. Hoe daar mee om te gaan? Voor hen dit verhaal van Quincy Promes die in 2008 werd weggestuurd uit de jeugdopleiding van Ajax.

 

Het had niet veel gescheeld of  Quincy Promeshad niet meer gevoetbald. In 2008 werd de aanvaller weggestuurd uit de jeugdopleiding van Ajax.

“Ik was zestien toen ik moest vertrekken bij Ajax. Mijn ouders hadden door de jaren heen gezegd: ‘Als je krijgt te horen dat je weg moet, ga niet huilen. Dan geef je de mensen van Ajax netjes een hand, bedankt ze voor de mooie jaren en ga je met opgeheven hoofd de deur uit’.”

De buitenspeler besloot de raad van zijn familie op te volgen, maar eenmaal thuis zag de speler het niet meer zitten. “Daar zat ik dan met mijn dromen. Als je bij Ajax speelde was je ook op straat het mannetje. Je werd verwend, opgehaald met het busje. Ik was in landen geweest waar mijn vader nooit zal komen. En ineens was het afgelopen. Ik wist toen even niet meer hoe het verder moest. Ik wilde stoppen met voetbal, was na Ajax het geloof in mezelf kwijtgeraakt. Mijn moeder heeft toen mijn carrière gered. Zij zei: “Dit is toch wat je wil? Voetballen. Nou dan! Je laat je niet verleiden door Amsterdamse toestanden of door vrienden. Jij gaat gewoon focussen op voetbal. En als je een stap terug moet doen, doe je dat.” 

Via het faillissement bij Haarlem kwam Promes bij Twente en daarna groeide hij uit tot international en keerde terug bij Ajax.

Hij heeft het echter niet cadeau gekregen. ”Ik heb echt keihard moeten vechten om terug te komen op toptalentniveau. Ik kwam als zestienjarige terecht bij Haarlem. Je kunt dan gemakkelijk verder afglijden op de weg naar beneden. En toen Twente besloot me eerst nog een seizoen te verhuren aan Go Ahead Eagles, voelde dat als een grote teleurstelling. Ik heb toen veel gesprekken gehad met Patrick Kluivert en zijn oordeel was belangrijk voor mij. Kluivert zei: Dit is perfect voor jou, je speelt elke week op een
hoger niveau, laat het maar zien.” Oké, dacht ik toen, ik ga knallen. Iets dat ik aanvankelijk zag als tegenslag heb ik omgezet in positieve energie. Het in mezelf geloven en door blijven gaan, daar ben ik sterk in.” 

De beloftevolle voetballer gelooft in zichzelf. “Als je geen zelfgeloof hebt, verdwijn je in de grauwe massa en dat is het laatste wat ik wil. Ik was geen gemakkelijke jongen vroeger, dat klopt. Ik had lange tijd geen besef wat nodig was om de top te halen. Ik hield wel van kattekwaadjes en was niet op mijn mondje gevallen. Toen ik jonger was, wist ik niet goed tegen wie ik nu wel een grote mond kon opzetten en bij wie ik even moest dimmen. Misschien is dat de reden dat ik ooit weg moest bij Ajax.”