fbpx

6 Tips voor omgaan met kritiek

Elke voetballer krijgt wel eens te maken met kritiek. Sterker nog, het is een hele belangrijke factor in je voetballoopbaan en in je ontwikkeling om een betere speler te worden.

Maar…kritiek krijgen kan erg lastig zijn. Hoe kun je er dus mee om leren gaan? 

In dit artikel delen we tips en tricks om te handelen met negatieve feedback.

Luister en ga niet in de aanval!

Luister naar wat iemand te vertellen heeft. Denk er eens goed over na wat je er van vindt. Soms reageren we zo snel op wat er wordt gezegd dat we niet eens beseffen dat de persoon wel eens gelijk zou kunne hebben. Of we reageren zo snel wat we niet beseffen dat het niet eens de moeite waard is om over na te denken!

Als het een punt is waar je je wel in kan vinden, kan je het als een verbeterpunt zien. Zo leer je jezelf ook beter kennen.

Kritiek kan een leerpunt zijn

Kijk uit dat je kritiek niet automatisch als waarheid aanneemt. Het is een mening van iemand anders. Is kritiek onterecht durf dan te zeggen: ‘ik kan me daar niet in vinden of daar ben ik het niet mee eens‘.

Vat het niet persoonlijk op

Als je onzeker wordt van kritiek: probeer het niet persoonlijk op te vatten! Zie het als ‘kritiek’ op je gedrag en/of spel, maar niet op jou als persoon.

Het is moeilijk om het niet persoonlijk op te vatten als iemand kritiek op je heeft, maar probeer eens om een stap terug te zetten van wat er gezegd is en het te bekijken met een ander gezichtsveld. Wat is wat deze persoon (trainer?) werkelijk wil zeggen?

Geloof in jezelf

Indien je weet wie je bent en wat je kwaliteiten zijn, dan hebben woorden veel minder effect op je. Weet je wat het belangrijkste is? Dat je vertrouwen hebt in jezelf en wat anderen van je denken en/of zeggen zou je niet van slag moeten brengen. En, als je in jezelf gelooft, kun je meer open staan voor de woorden van anderen, omdat je weet dat er waarheid in zit of dat het onterecht is dat je er niet eens over nadenkt.

Raak niet geïrriteerd

Als je meteen kritiek afdoet als onterecht, kijk je niet naar je eigen zwakheden. Dit zal jammer zijn want je kan van kritiek veel leren. Kijk eens naar jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn.

Iedereen maakt fouten. Leer ervan.

Besef dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken

Omgaan met kritiek kan een uitdaging zijn, maar het is iets wat we allemaal tegenkomen.  Of je nu goed omgaat met kritiek of niet, je hebt altijd de kans om het om te zetten van iets negatiefs naar iets positiefs. Zelfs wanneer het lijkt dat het alleen maar negatief is. Als je kritiek tegenkomt, vergeet niet om een stap terug te nemen en na te denken voordat je reageert. Dit geeft je de kans om het positivisme dat ligt in elke negatieve kritiek te zien.

Lees hier nog een paar artikelen over spelers die ook last hadden van omgaan met kritiek!

https://www.mijnvoetbaltalent.nl/introverte-davy-propper-over-omgaan-met-tegenslag-en-kritiek-ik-was-nogal-eens-bezig-met-wat-mensen-van-me-vonden-die-psychologe-leerde-me-te-durven/

https://www.mijnvoetbaltalent.nl/joe-hart-over-omgaan-met-kritiek-het-loont-om-te-luisteren-naar-degene-die-je-bekritiseren/

https://www.mijnvoetbaltalent.nl/daley-blind-over-omgaan-met-kritiek-ik-zei-tegen-mezelfje-weet-dat-je-goed-kan-voetballen-nu-je-kop-leeg-maken-en-keihard-werken/

https://www.mijnvoetbaltalent.nl/omgaan-met-kritiek-piet-velthuizen-je-moet-kritiek-altijd-meenemen/

https://www.mijnvoetbaltalent.nl/jozy-altidore-over-kritiek-niets-lezen-dat-is-het-beste/