fbpx

Waarom een zaakwaarnemer tóch aan te raden is en zeven tips om de juiste zaakwaarnemer te vinden

Over de praktijken van sommige voetbalmakelaars horen of lezen we vaak. Daar ga ik het niet over hebben. Als je hier nog eens over wil lezen, verwijs ik je naar de artikelen uit Voetbal International in deze links:

https://www.vi.nl/pro/het-verhaal-achter-de-agressieve-kindermakelaars-het-is-een-grote-jungle

https://www.vi.nl/pro/de-kindermakelaar-deel-ii-de-zaakwaarnemers-slaan-terug

 

Hoewel de praktijken die in de artikelen worden beschreven, niet verzonnen zijn en erg tegen de borst stuiten, is het voor veel spelers tóch raadzaam om een zaakwaarnemer te zoeken. Dit omdat (de keuzes in) begeleiding een heel belangrijk onderdeel van het VAK van profvoetballer is (maar vaak erg onderschat wordt).

 

Voor jonge spelers die in een opleiding van een BVO zitten, zeg tot 18 jaar, is een zaakwaarnemer iets waar de speler zelf zich echt niet mee bezig moet houden; een jonge speler moet zich alleen bezighouden met trainen en beter worden en vooral: zorgen dat hij veel plezier in het voetbal blijft houden. 

Echter, als hij ouders heeft die geen ervaring hebben met topsport of met de voetbalwereld, is het raadzaam dat ouders een zaakwaarnemer zoeken die hen vooral helpt bij de begeleiding van de loopbaan van hun zoon of dochter en adviseert bij de clubkeuze, als dat aan de orde is. Als je kind een toptalent is en het dus al vroeg toch over (vrij) grote geldbedragen kan gaan, is het ook handig om een adviseur op dit gebied te hebben.

Voor spelers die geen toptalent zijn, maar wel de ambitie en het talent hebben om misschien profvoetballer te worden, kan het ook raadzaam zijn om een zaakwaarnemer te hebben: deze kan immers deuren voor hem of haar openen bij BVO’s. Voor al wat oudere spelers, zeg rond de 20 jaar, die hun eerste stappen in de profwereld al hebben gezet, is een zaakwaarnemer eveneens handig. Enerzijds om deuren te openen bij clubs, soms zelfs in andere landen, wat op eigen houtje niet zo makkelijk zou lukken. Anderzijds om hen te begeleiden bij het maken van de juiste keuzes, te leren hoe ze een goede professional worden en hen bij te staan in de salarisonderhandelingen. 

Voor gearriveerde profs en de topspelers in het voetbal zijn zaakwaarnemers met name handig, omdat zij de ervaring hebben in het uitonderhandelen van de beste salarisdeals…een voetballoopbaan houdt immers een keer op en het is wel zo prettig als je er zoveel mogelijk geld voor je verdere leven mee kunt verdienen.

Wat je vaak ziet, is dat spelers nogal vaak wisselen van zaakwaarnemer, of dat spelers zich niet willen binden aan een zaakwaarnemer (dwz geen contract met hem willen aangaan), omdat zij meerdere zaakwaarnemers willen inschakelen. Zij denken dat hun kansen op een interessante volgende club zo vergroot worden, want zij denken: ‘hoe meer zaakwaarnemers zich voor mij inspannen, hoe groter de kans op succes…’. 

Zij beseffen niet dat indien zij zelf geen commitment tonen, al deze zaakwaarnemers dat ook niet zullen doen. Ofwel,  echte inspanningen worden niet gedaan. Aan de andere kant lopen zij het wel het risico door meerdere zaakwaarnemers bij dezelfde clubs te worden aangeboden: dit komt niet erg professioneel over, niet voor de speler, maar evenmin voor de zaakwaarnemer die hier aan mee doet. Het is ook veel beter een vaste zaakwaarnemer te hebben die jou echt kent; alleen dan kan hij of zij jou echt goed ‘verkopen’.

Hiervoor heb ik twee woorden genoemd die van het allergrootste belang zijn voor een topsportloopbaan: commitment en professionaliteit. Als je iets wil bereiken in de sport is commitment (volledige toewijding) een absolute voorwaarde en als je een professional wil worden, zul je zo snel mogelijk op een professionele manier te werk moeten gaan. Profvoetballer worden of zijn is immers een vak dat meerdere aspecten omvat, zoals technische, fysieke en mogelijk mentale training, een professionele levensstijl, maar ook: de keuze van je begeleidingDe keuze van de begeleiding is dus een belangrijk onderdeel van het vak ‘Profvoetballer’, minstens zo belangrijk als de technische, tactische, fysieke en mentale opleiding. Neem je je vak serieus, dan neem je ook de keuze voor je begeleiding serieus. 

Nu is dat best lastig als je jong bent, of als je een ouder bent van een voetbaltalent. Dit is de reden dat ouders van jonge voetbaltalenten of jonge spelers van rond de 18 jaar de eerste de beste die hen benadert, nemen. Zij laten zich overhalen door mooie verhalen over een succesvolle toekomst, of nog erger, zij laten zich overhalen door voetbalschoenen, scooters of zelfs, bij de toptalenten, (grote) geldbedragen.

De reden dat voetballers nogal eens wisselen van zaakwaarnemer, is vaak omdat ze teleurgesteld zijn in hun zaakwaarnemer. Dikwijls is de reden hier weer van dat ze geen goed voor-onderzoek hebben gedaan bij hun keuze voor een zaakwaarnemer. De oplossing om teleurstellingen te voorkomen is dus: goed voor-onderzoek te doen voordat je besluit met een zaakwaarnemer te gaan samenwerken!

 

Hier vind je een aantal TIPS die jou en/of je ouders kunnen helpen bij het vinden van de juiste zaakwaarnemer:

  • Wat verwacht je van een zaakwaarnemer? Welke hulp zoek jij of jij en je ouders? Dit hangt vaak af van de fase waar je in je voetballoopbaan zit. Ben je nog heel jong, dan is het raadzaam iemand te vinden die jou en je ouders vooral wegwijs maakt in de voetbalwereld en helpt bij het maken van de juiste clubkeuze en de lastige zaken die komen kijken bij een voetballoopbaan, zoals het omgaan met op de bank zitten, blessures, etc. Ben je al wat ouder, maar geen toptalent, dan ben je vooral op zoek naar iemand met een groot netwerk die voor jou deuren kan openen, die anders voor jou gesloten zouden blijven, omdat je nog geen gearriveerde prof bent. Dit idealiter in combinatie met advies over de lastige zaken waar je mee te maken krijgt om een goede prof te worden. Ben je een gearriveerde profvoetballer op de top of in de laatste fase van zijn loopbaan, dan zoek je vooral iemand met uitstekende onderhandelingsvaardigheden, die voor jou het maximale salaris kan uitonderhandelen.
  • Doe onderzoek via Internet naar de zaakwaarnemer(s) die jou hebben benaderd of ga zelf op zoek naar zaakwaarnemers en probeer daar al zoveel mogelijk informatie te achterhalen. Wat zijn de verhalen die je tegen komt? Heeft de zaakwaarnemer een website? Hoe professioneel komt die over? Welke indruk krijg je via de website? Staat er informatie op over de personen met wie je te maken krijgt?
  • Kies een paar zaakwaarnemers uit die jou aanspreken en vraag om een gesprek. Stel in het gesprek vragen, zoals: waarom zou een voetballer u moeten nemen, waar bent u goed in, hoe gaat u te werk, waar bent u trots op, etc. Kunt u voorbeelden geven? Eigenlijk zoals in een sollicitatiegesprek!
  • Kijk uit voor beloftes! Let goed op in het gesprek op de mate waarin er beloften gedaan worden. Praat alleen over de manier van begeleiden; beloften over hoe zij jouw loopbaan in de toekomst geweldig zullen maken, zijn loze beloften: jij bent immers degene die het zelf moet doen!
  • Vraag om referenties (telnrs) van spelers die een zaakwaarnemer begeleid en neem contact met hen op om te vragen naar hun ervaringen. Vraag ook telnrs van spelers die ze niet meer begeleiden (en vraag hen waarom ze weg zijn gegaan!)
  • Kijk heel goed naar hoe de zaakwaarnemers met wie je contact hebt tijdens dit ‘selectieproces’ te werk gaan: reageert iemand snel op jouw appjes, word je snel terug gebeld? Welke inspanningen doet hij of zij al voor je (komen kijken naar een wedstrijd, bijv). Dit zijn belangrijke tekenen die zeer waarschijnlijk ook iets zeggen over de mate van inspanningen en snelheid van handelen in de toekomst.
  • Tot slot: spreek een bepaalde proeftijd af met de zaakwaarnemer van je keuze en teken dan een vertegenwoordigingscontract: alleen op deze manier werk je echt professioneel en kun je van je zaakwaarnemer dezelfde mate van inspanningen en commitment naar jou verwachten die je zelf ook levert om het maximale uit je voetballoopbaan te halen. Daarbij: een van de taken van een zaakwaarnemer is jou te leren hoe jij professioneel wordt…hij of zo dient dus zelf het goede voorbeeld te geven (en niet te werken zonder contract!)…

 

Kijk hier voor informatie over de zaakwaarnemers diensten van MijnVoetbalTalent

Kijk hier naar de overige (mentale) begeleidingsdiensten van MijnVoetbalTalent