fbpx

Voor de vakantie!! Boeken voor trainers en coaches die meer willen weten over leiderschap, coaching en pyschologie

Voor coaches en trainers die zich verder willen ontwikkelen in hun vak, met name op het mentale / pschologische vlak worden in dit artikel een aantal interessante boeken beschreven.
 
 
 
Om te beginnen een klassieker:
 

 
 De 7 eigenschappen van effectief leiderschap      Stephen Covey
 
Covey geeft heldere aanwijzingen om een leider te worden:
1. Wees proactief. Besef dat je altijd iets kunt doen aan je omstandigheden en ontdek eerst hoe je je eigen leven kunt sturen
2. Begin met het einde voor ogen. Begin met een goede omschrijving van je doel, voordat je ernaar
kunt streven
 3. Belangrijke zaken eerst. Maak onderscheid tussen wat belangrijk is voor het behalen van je doel en wat niet
 4. Denk win-win. Als je je doel hebt gesteld, probeer dan met een ander samen te werken om jullie beider doelen te bereiken
 5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Met anderen communiceren begint met luisteren en begrijpen, dat opent de dialoog
 6. Synergie. Samenwerken levert altijd meer op dan wanneer je de afzonderlijke bijdragen zou optellen; dit is het principe van creatieve samenwerking
 7. Houd de zaag scherp. Zorg voor voortdurende vernieuwing, bijsturing en bijstellen van je doelen.
 
 
 
 
Situationeel leiderschap      Paul Hersey
 
In zeven hoofdstukken gaat dit boek in op:
 
1. Leiding geven aan mensen
 2. Stijlen van leiding geven
 3. Situaties inschatten
 4. Het kiezen van de juiste stijl
 5. De touwtjes in handen nemen
 6. Winnaars kweken
 7. Teruglopende prestaties opvangen
 
 
 
 
 
Tot hier en nu verder    Marshall Goldsmith
 
Marshall Goldsmith helpt topmensen uit het zakenleven om sommige gewoontes te doorbreken en zo nog succesvoller te worden.
 
1. De valkuil van succes. Jij bent hier.
 2. De twintig gewoontes die jou hinderen naar de top
 3. Hoe we ten positieve kunnen veranderen. Jij bent nu hier.
 
 
 

 
Succesvol coachen         John Whitmore
 
Goed coachen is een vaardigheid die een grote mate van begrip en praktijkervaring vereist. Hiermee kan een optimaal resultaat bereikt worden. De principes van coaching worden duidelijk uitgelegd en geillustreerd met voorbeelden van topprestaties uit het zakenleven en de sport. Het boek volgt het GROW-model. GROW staat voor Goal: Wat wil je bereiken? – Reality: Waar sta je nu? – Options: Wat zijn je mogelijkheden? – Will: Motivatie, actieplan, conclusie.
 
 

 
Focused for Socces     Bill Beswick
 
Beswick gaat in elf hoofdstukken in op het psychologisch profiel van de speler, zelfvertrouwen, zelfsturing, concentratie, visualisatie, mentale weerbaarheid, strijdvaardigheid, communicatie, taakverdeling, teamgeest en coaching.
 
 

 
Mindset      Jacky Reardon  & Hans Dekkers
 
Het boek gaat over tennis, maar is toepasbaar op alle sporten en allerlei aspecten van het leven. Kern van het boek is het vervangen van het ‘verhaaldenken’(oordelen, rationaliseren) door ‘actiedenken’ (waarnemen, visualiseren). Spanning en frustratie kunnen omgezet worden in zelfvertrouwen en plezier.
 
 

 
Why do zebras don’t get ulcers?       Robert M. Sapolsky
 
Saplosky legt uit dat dieren vluchten of vechten als ze spanning voelen. Mensen blijven veel langer met spanning rondlopen en ontwikkelen allerlei gezondheidsklachten. Sapolsky geeft technieken om met stress om te gaan en de negatieve gevolgen te reduceren.
 
 
 
 
Alles wat je aandacht geeft, groeit      Cora Smith
 
De schrijfster betoogt dat je vooral aandacht moet geven aan het gedrag dat gewenst is. Vertel duidelijk wat je verwacht en geef complimenten als mensen hun best doen. Ongewenst gedrag kan je beter negeren. Als je teveel last krijgt van negatief gedrag dan leert de schrijfster hoe je daarmee moet omgaan in drie stappen: geef feedback, confronteer en voer een slecht-nieuws-gesprek.
 
 

 
 
De dynamiek van coaching        Willem Verhoeven
 
Verhoeven beschrijft zes aspecten die bij het coachen ene belangrijke rol spelen: verantwoordelijkheid, bewustzijn, visie, realiteitstoetsing, opties en acties. Verhoeven stelt dat de essentie van coaching is dat je probeert iemands potenties ten volle aan te boren. Dat gebeurt niet wanneer je iemand anders probeert na te doen. Hij stelt dan ook dat alle voorbeelden en notities in zijn boek alleen van waarde zijn wanneer ze je helpen je eigen stijl als coach te ontwikkelen.
 
 

 
Winnen      Hans van Breukelen
 
Het beste uit jezelf halen bereik je door de juist instelling, En daar heb je dus zelf invloed op. In Winnen schrijft Van Breukelen over mentale vaardigheden en heeft hij praktische tips om je te ontwikkelen tot topspeler. Het gaat om passie, overtuiging, regels, vitaliteit, strategie, bruggen bouwen en communicatie.
 
 

 
The inner game of Tennis       Timothy Gallwey
 
Gallwey is een van de grote inspirators van de sportpsychologie. Sinds de publicatie van zijn inner-game boeken worden innerlijke vaardigheden door atleten en trainers net zo belangrijk gevonden als technische kwaliteiten. Volgens Gallwey is het leren door ervaren effectiever en beter dan het leren door instructie.