fbpx

Tannane gaat voor laatste kans: ”Vroeger ging ik meteen de discussie aan met de trainer; ik heb geleerd om geduldiger te zijn’

Oussama Tannane is pas zeventien jaar, maar sc Heerenveen is alweer zijn vierde profclub. Eerder werd de aanvaller om disciplinaire redenen de laan uitgestuurd bij FC Utrecht, Ajax en PSV. Hij is zoals hijzelf zegt bezig aan zijn laatste kans om te slagen als profvoetballer. Oussama Tannane kwam een kleine maand geleden naar sc Heerenveen, en in Friesland hoopt hij definitief door te breken. Dat sc Heerenveen een groot talent in huis heeft gehaald, is zeker. Op jonge leeftijd had Tannane de clubs al voor het uitkiezen. Via de jeugdopleiding van Ajax en FC Utrecht ging hij naar PSV, waar hij als een van de grootste talenten werd gezien. Maar altijd kwam er voor hem een vroegtijdig einde bij zijn clubs.

 
 Oussama Tannane speelde eind 2010 in de B1 van PSV tegen sc Heerenveen
 
En dus schrijven sommige media over Tannane als een ‘enfant terrible’. Tannane trekt zich niets aan van die kritieken. ,,Het doet me niets. Ik ben geen moeilijke jongen. Als je me respect geeft, krijg je ook respect van mij. Ik kan er alleen niet zo goed tegen als mensen hun beloftes niet nakomen. Vroeger ging ik dan meteen de discussie aan met de trainer. Daarin ben ik inmiddels rustiger geworden. Ik heb geleerd om geduldiger te zijn. Veel clubs geven me nog steeds het stempel van ‘lastige jongen’, en hebben daarom hun twijfels bij mij. Dat sc Heerenveen mij wel het vertrouwen geeft, vind ik heel erg mooi van de club. Dat wil ik absoluut terugbetalen.”
 
Dan kunnen er leuke dingen gebeuren in Heerenveen. Want dat Tannane talent heeft, daar zijn ook zijn grootste criticasters het over eens. Jong Heerenveen/Emmen –trainer Jan de Jonge werkt inmiddels een maand met de aanvaller, en is zeer gecharmeerd van hem. ,,Voetballend is Oussama fantastisch. Hij is technisch enorm vaardig, en heeft een geweldig schot. Ook fysiek is hij heel sterk, al moet hij daar nu nog wat stappen in maken omdat hij nog niet helemaal fit is. Als hij fit wordt, en open blijft staan voor verbeteringen, wordt hij een hele goede speler.”
 ,,Ik ben een speler met een actie,” zegt Tannane. ,,Ik wil de bal altijd graag hebben. Ik begon op mijn negende bij Zeeburgia centraal achterin. Een jaar later kwam ik op de nummer tien positie te spelen. Dat ging zo goed dat ik daar mocht blijven. Het is echt mijn favoriete positie. Als ik daar een vrije rol heb, dan ben ik op m’n best.”
 
Tannane wil niets liever dan de supporters in het Abe Lenstra stadion kennis laten maken met zijn kwaliteiten. Vanwege de overschrijvingsregels van de KNVB moet de speler nog even wachten. Op 23 maart wordt hij achttien, en pas dan mag hij in officiële wedstrijden meedoen. Tot die tijd mag Tannane alleen meetrainen met de beloften. ,,Voorlopig ben ik blij dat ik met de beloften mee mag trainen, en straks mag spelen. Natuurlijk hoop ik snel te debuteren in het eerste team, maar ik doe het rustig aan.”
Als hij debuteert in de hoofdmacht van de Friezen, zou hij met Oussama Assaidi en Luciano Narsingh op het veld kunnen staan. ,,Dat zou geweldig zijn,” zegt Tannane, die anderhalf jaar na zijn geboorte in Marokko naar Amsterdam verhuisde. ,,Vroeger voetbalde ik altijd met Oussama en Luciano op de pleintjes in Amsterdam-Oost. We woonden bij elkaar in de buurt, dus we kennen elkaar goed. Toen ik in de D1 van Zeeburgia zat, speelde Narsingh daar in de B1. Dan ging ik altijd naar hem kijken. Hij was toen al een groot talent. Ik ben blij dat we nu hier samen kunnen spelen. We voelen elkaar goed aan.”
 

 
Dat het trio elkaar uitgerekend in Friesland weer zou treffen had in die tijd niemand zien aankomen. Tannane had nog niet zolang geleden de clubs voor het uitkiezen. Hij voetbalde vanaf zijn negende tot z’n dertiende bij Zeeburgia, waar hij zich ontwikkelde tot een belangrijke speler met veel goals en assists. FC Volendam meldde zich vervolgens als eerste. ,,Ik dacht: daar moet ik heen, want het is een profclub. Maar daarna wilden AZ, PSV, Feyenoord en Ajax mij ook hebben. Tja, als Amsterdammer is Ajax natuurlijk prachtig.”
Zijn verblijf bij Ajax duurde echter maar anderhalf jaar. Voetballend ging het prima, maar hij kreeg uiteindelijk niet de tijd om zich bij Ajax door te ontwikkelen. ,,Er liep een spelletje uit de hand, waarvan ik de schuld kreeg terwijl ik niets gedaan had. Ik werd gestraft, en dat was voor de tweede keer. Eerder kreeg ik al straf omdat de club vond dat ik te weinig aan studie deed, terwijl ik wel gewoon naar school ging.” Tannane moest vertrekken.
 De andere clubs die eerder naast het talent grepen, pakten nu opnieuw hun kans. FC Utrecht hing als eerst aan de telefoon, vandaar dat hij bij de Domstedelingen ging spelen. Mede door een blessure moest Tannane hard trainen om zich in de basis bij de B1 te knokken. In de loop van de tweede seizoenshelft lukte dat. En goed ook. In de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen PSV was hij de grote man met een goal en een assist. Voor PSV opnieuw een reden om Tannane dik te omcirkelen op hun scoutingslijstje. Ook Feyenoord aasde nog steeds op de speler, maar het werd PSV. ,,Een mooie club die veel heeft bereikt. Bovendien speelden er veel Marokkaanse jongens in de jeugdopleiding,” verklaart Tannane z’n keuze van destijds.
De aanvaller had het naar zijn zin in Brabant, maar besloot na twee jaar toch te vertrekken. ,,Ik had een goed contact met technisch directeur Marcel Brands, en ik vond het daarom jammer om te zeggen dat ik weg wilde. Maar het was voor mijn toekomst het beste. Ik kreeg niet veel kansen bij Jong PSV, terwijl ik wel veel assists en doelpunten achter mijn naam had in de A1. Ik wilde naar een club waar ik wel kansen zou krijgen.” In oktober 2011 kwam er een einde aan zijn tijd bij PSV. ,,Nee, ik vond het geen risico om weg te gaan. Ik had vertrouwen dat er weer een mooie club voor me zou komen.”
Een van de geïnteresseerde clubs was sc Heerenveen. ,,Toen ik van de interesse hoorde, had ik meteen zin om te komen. Heerenveen is een mooie club, en de mensen zijn erg vriendelijk. De spelers bij Jong Heerenveen/Emmen hebben me goed opgevangen. Ik voel me hier erg thuis, al is Heerenveen natuurlijk een groot verschil met Amsterdam, waar ik ben opgegroeid. Als je in Amsterdam ’s avonds buiten loopt zie je altijd mensen, hier niet. Maar ik woon wel prettig. Ik heb een leuk appartementje vlakbij het centrum, tegenover Assaidi.”
Tannane vindt het fijn om na de training even uit te rusten thuis. ,,Het trainen is wel zwaar. Nadat ik bij PSV weg was heb ik niet zoveel meer getraind, dat merk ik wel. Conditioneel moet ik weer meekomen. Het gaat steeds beter. Fit worden is mijn eerste doel. Daarna wil ik debuteren in het eerste team. Hopelijk kan dat al dit seizoen, en anders volgend seizoen. Dan moet ik het echt laten zien. Dit is mijn laatste kans om te slagen, zo voel ik dat. Als ik het hier verpruts, dan is het afgelopen. Ik denk niet dat er dan nog clubs komen. Nee, dat geeft geen extra druk. Dat heb ik nooit gevoeld, ik ben juist altijd heel relaxed.”
 
 Lees ook: Tannane hoopt op snelle doorbraak bij PSV