fbpx

Stanley Brard: Het is niet voor niets dat de meeste avonturen uitlopen op een teleurstelling’

Metro neemt in een serie de staat van het Nederlandse voetbal onder de loep. In het laatste deel praat Stanley Brard, hoofd opleidingen van Feyenoord, over jeugdspelers die steeds vaker verkassen naar buitenlandse clubs.

Hoofd opleidingen Stanley Brard weigert te doemdenken. “Dat de koopzucht van voetbalgrootmachten tot een devaluatie van de Nederlandse jeugdopleidingen leidt, gaat mij te ver”, stelt hij.
 
Jeffrey Bruma, Rajiv van la Parra, Kyle Ebecilio, Nathan Ake en Ka­rim Rekik, allemaal besloten ze kort achter elkaar de jeugdopleiding van Feyenoord te verlaten op zoek naar buitenlands geluk. Toch sombert hoofd opleidingen Stanley Brard niet. “Dat spelers op jonge leeftijd vertrekken is zonde. Maar onze academie blijft ook zonder hen van een hoogwaardig niveau.”
Toch heeft hun vertrek impact op de jeugdopleiding…Als je de weggeplukte talenten van de laatste jaren bij elkaar optelt kom je inderdaad wel aan een elftal van potentieel grote spelers die we helaas nooit hebben kunnen klaarstomen voor de hoofdmacht van Feye-noord. Maar juist door de nadruk te leggen op de enkelingen die vroegtijdig naar het buitenland gaan, krijg je een vertekend beeld. Karim Rekik verkast na dit seizoen weliswaar naar Manchester City, Nathan Ake naar Chelsea. Maar de Feyenoord Academy is toch vooral ook heel erg blij dat jongens als Joey Sleegers, Jean-Paul Boetius, Tony Trindade de Vilhena en Anass Achahbar hier onlangs een contract hebben getekend en behouden blijven voor de club. Veruit de meeste talenten kiezen ervoor om bij Feyenoord te blijven. Dat de koopzucht van voetbalgroot­machten tot een devaluatie van de Nederlandse jeugdopleidingen leidt, gaat mij dan ook te ver. 
Volgens zaakwaarnemer Sören Lerby hebben eredivisieclubs die zich beklagen boter op hun hoofd omdat zij al vroeg talenten uit de Deense of Zweedse competitie halen…Ja, maar er is wel een wezenlijk verschil. In Nederland trekken we heel gericht spelers aan. We kijken naar het systeem en wie ons specifiek sterker kan maken. Clubs als Arsenal en Manchester City trekken daarentegen jaar­lijks zo’n veertig tot vijftig jon­gens aan en zien wel waar het schip strandt.

Dat belooft voor de toekomst van die talenten weinig goeds… Het is niet voor niets dat de meeste avonturen uitlopen op een te­leurstelling. Vrijwel niemand schopt het bij de grote buiten­landse clubs tot de hoofdmacht. Zelfs de alom geroemde Jeffrey Bruma is nu van Chelsea ver­huurd aan tweede divisionist Leicester City.

Baat het niet, dan schaadt het niet, zeggen veel zaakwaarnemers wan­neer een jong talent naar het buitenland verkast. Mocht hij het niet redden, kan hij altijd nog in de Eredivisie spelen…Soms wel, maar als een jongen in het buitenland weinig op hoog niveau voetbalt komt zijn ont­wikkeling stil te staan. Dit terwijl de kans dat een groot talent het bij Feyenoord tot de hoofdmacht schopt heel groot is. Kijk alleen maar naar de grote hoeveelheid eigen kweek die nu in het eerste staat. En als een speler echt heel goed is, kan hij later altijd nog de overstap maken naar een grotere competitie. Bovendien is hij dan verzekerd van een gedegen jeugd-opleiding, wat in het buitenland lang niet altijd het geval is. In Engeland is er voor spelers tot 15 jaar bijvoorbeeld helemaal geen profcompetitie.
De huidige spits van Feyenoord 1, de 18-jarige Luc Castaignos, heeft wel gewacht. Hij verkast ‘pas’ na dit seizoen naar Internazionale… Toch had ik hem graag nog twee jaar in De Kuip zien spelen zodat hij met meer bagage naar het buitenland was gegaan.

Word je nooit boos als er wéér een talent vertrekt?Nee. Ik zie het juist als een uitdaging om onze academie nog sterker te maken, zodat jongens er steeds vaker voor kiezen om bij ons te blijven. Wat buitenlandse clubs doen heb ik niet in de hand, dus heeft het geen zin om me daar druk over te maken.

Maak je in de praktijk wel een kans om talent te behouden wanneer meerdere topclubs nadrukkelijk aan de deur blijven kloppen?Ja, zeker. Pas sinds een jaar of vijf worden spelers met enige regel­maat weggeplukt. Als steeds meer duidelijk wordt dat de meeste jongens in het buitenland niet slagen, zullen wij voor toekomstige talenten alleen maar sterker staan in ons advies om zich in Nederland door te ontwikkelen. Eigenlijk begint dat besef bij de huidige lichting al een beetje te komen. Want tot dusverre is nog niemand die vroeg­tijdig het buitenlands avontuur op zocht echt geslaagd.