In de jacht op talent komen Nederlandse voetbalclubs uit bij steeds jongere kinderen. Al voor hun zesde jaar worden ze gescout op de amateurvelden en verleid om naar de opleiding van een profclub te gaan.
Volgens experts is dit systeem niet effectief en zelfs gevaarlijk voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van de talenten. Zij pleiten ervoor dat profclubs kinderen tot hun twaalfde met rust laten.
“Voor mij zijn het nog voetbalbaby’s”, zegt Mike Kolf over drie zesjarige talentjes die amateurclub Zeeburgia mogelijk gaan verlaten. Als hoofd van de opleiding is hij echter ook trots op het imago van de club, die gezien wordt als kweekvijver voor profclubs. Maar liefst 45 jonge talenten verruilden het complex in Amsterdam-Oost vorig jaar voor dat van een club in het betaald voetbal.
Zeeburgia heeft een samenwerking met Ajax, dat deze zaterdagochtend door twee scouts wordt vertegenwoordigd. “Wij willen ze eigenlijk zo vroeg mogelijk hebben, want als we jongens na hun twaalfde scouten hebben we het gevoel dat ze heel veel jaren opleiding missen,” verklaart een van de Ajax-scouts. “En over het algemeen haal je dat niet meer in.”
Wedloop
De beroemde Ajax-opleiding had in het verdere verleden de vrije keuze op de Amsterdamse velden. Andere clubs waagden zich niet aan de reis naar de hoofdstad. Tegenwoordig ziet Van Santen bij Zeeburgia echter concurrenten van een groot aantal Nederlandse clubs: “FC Utrecht, AZ, PSV en Feyenoord. En dan moet je je afvragen of je zo’n heel klein jochie richting Feyenoord of PSV moet laten gaan.”
Lees en kijk verder in het oorspronkelijke artikel van de NOS.